Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Aquest dilluns al matí ha mort el bisbe Pere Tena, que va ser auxiliar de Barcelona entre el 1993 i el 2004. Sobretot Tena és el màxim expert a Catalunya de la renovació litúrgica que va propiciar el Vaticà II. Els seus coneixements el van portar a Roma com a consultor del Secretariat per a la Unió dels Cristians, i del 1987 al 1993 com a sotsecretari de la Congregació per al Culte. És un dels catalans que recentment ha tingut responsabilitats més destacades a la Santa Seu.

A Catalunya la seva principal aportació va ser l’impuls i la fundació del Centre de Pastoral Litúrgica. Des de la seva direcció va marcar l’aplicació del Concili a les diòcesis de Catalunya i a tots els països de parla hispànica. La revista Phase, junt amb Missa Domical, han estat referents en l’àmbit litúrgic internacional.

La missa exequial se celebrarà aquest dimarts a la catedral de Barcelona a les 16,30 h., presidida pel cardenal Lluís Martínez Sistach.

Pere Tena i Garriga va néixer a L'Hospitalet de Llobregat el 1928. Va ser ordenat el 1951 a Barcelona i va ampliar estudis a Roma del 1950 al 1954. Va ser membre de la Unió Sacerdotal de Barcelona i professor del Seminari Conciliar de Barcelona. El 1958 va promoure el Centre de Pastoral Litúrgica i en va ser director, primer fins el 1973 i després del 1983 al 1987.

Va ser degà i president de la Facultat de Teologia de Catalunya i delegat de Pastoral Litúrgica fins que va marxar a Roma el 1987. El 1993 va tornar a Barcelona quan va ser nomenat bisbe auxiliar. La seva jubilació canònica va arribar el 2004 coincidint amb el final del pontificat de Ricard Maria Carles. Durant aquest anys va formar part de l'equip de govern amb els altres quatre bisbes auxiliars de diòcesi: Joan Carrera, Carles Soler, Joan-Enric Vives, i Jaume Traserra.  

Era doctor honoris causa pel Pontifici Institut Litúrgic de Sant Anselm, a Roma (2001) i va ser president de la Comissió Episcopal de Litúrgia de la Conferència Episcopal Espanyola durant quatre anys.

Malgrat la seva jubilació canónica, va mantenir una àmplia activitat fins el darrer dia. De fet, ell mai s'havia considerat emèrit i sempre va voler continuar l'exercici del ministeri episcopal. Aquestes setmanes havia impartit diverses conferències sobre els 50 anys de l'aprovació de la Sacrosanctum Concilium, el text conciliar dedicat a la litúrgia. En aquests vídeos podeu veure un resum de la que va pronunciar a Montserrat i l'acte integre que va protagonitzar a la Facultat de Teologia de Catalunya el passat 8 de gener

Fotografia: Arquebisbat de Barcelona.