Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(Glòria Barrete –CR) El mestre ensenya i l’alumne aprèn. Amb aquesta frase resumeix Francesc Riu, formador de directius i professors d’escola, el mètode educatiu dels centres d’ensenyament del nostre país; un mètode que les proves PISA han posat de manifest que no funciona i que cal canviar per ajudar a educar als infants i joves.

“Uns canvis socials profunds i ràpids han deixat a les escoles en una situació difícil perquè no han evolucionat al mateix ritme que la societat”, explica Riu, per això creu imprescindible repensar l’educació ja que “avui dia en saber coses el ciutadà normal no se’n surt en una societat canviant com la nostra, sinó que es necessari que la gent sigui competent”.

Aquest és el punt de partida del llibre Ciutadans competents. Les competències: reptes per a una nova educació en una nova societat, dels autors Francesc Riu i María José García i editat per Edebé.

Un llibre pensat per a professors i directius d’escoles

Però què entenem per competències? Francesc Riu explica que “coneixements, habilitats i actituds formen un combinat anomenat competències i són més que coneixements, engloba les actituds personals, la manera de ser, la manera de comportar-se, i tot això forja la persona, la fa capaç de respondre a nous reptes amb noves respostes.”

I el canvi educatiu passa inevitablement pels formadors, pels professors i directius d’escoles i és aquí on radica l’origen del llibre ja que segons Riu: “jo vaig creure i es va veure necessari d’elaborar una ajuda que no existeix. Una ajuda als professors i als equips directius de les escoles per comprendre la necessitat de repensar l’educació i preparar-se per donar un nou aire a les escoles del nostre país.”

Un llibre on es troben orientacions per adonar-se de la situació i per iniciar un procés de canvi “que és lent, però totalment necessari per ajudar als joves a ser competents, en diversos àmbits i per tal d’afrontar les noves situacions amb garantia d’èxit i no de fracàs.”

El llibre Ciutadans competents. Les competències: reptes per a una nova educació en una nova societat” es presentarà demà dimarts a Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.