Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Direcció General d'Afers Religiosos) Teòloga, experta en recursos humans i resolució de conflictes, pastora de l’Església Unida de Terrassa i presidenta de la Unió d’Esglésies Baptistes de Catalunya: Ruth Giordano parla sobre la unió dels cristians en la diversitat en el marc de la Setmana de la Pregària per a la Unitat dels Cristians, una iniciativa secular per fer créixer el testimoni comú i la col·laboració entre totes les confessions cristianes. 

Quin valor té per a vostè aquesta Setmana?

Penso que és una molt bona oportunitat per mostrar al món com es fa palesa la pregària de Jesús en el capítol 17 de l’Evangeli de Joan. “Que tots siguin u, com tu, Pare, estàs en mi i jo en tu. Que també ells estiguin en nosaltres, perquè el món cregui que tu m'has enviat” (Jn 17, 21).

Com participeu els evangèlics en les activitats d’aquesta Setmana?

Jo personalment he predicat en la Pregària Unida dels cristians de Terrassa el 21 de gener a la Parròquia de Sant Josep. Aquí, a Terrassa, som un bon grup de cristians, catòlics i protestants, que hi participem.

Tenint en compte que el protestantisme és present a Catalunya des del segle XIX, troba que és una confessió prou coneguda?

Doncs, la veritat és que no. Com diu el catedràtic Joan Estruch, mentre no hi hagi igualtat de condicions entre la catòlica i les altres confessions és molt difícil que se’ns conegui i reconegui per igual.

Com heu arribat a exercir de pastora de l’Església Unida i quin és el seu paper?

Fa 30 anys, i això que encara sóc molt jove! Vaig anar a estudiar al seminari amb una vocació molt clara de servir en la pastoral. Allà vaig conèixer el meu marit, Andreu Dionís, pastor principal de la Unida, i quan ens vam llicenciar vam anar a servir a la església baptista Ebenezer de Terrassa, avui Església Evangèlica Unida de Terrassa.

Durant 16 anys, vaig compartir el ministeri eclesial amb l’activitat professional dins l’àrea de recursos humans. Però en créixer l’església, i veient la necessitat d’atenció pastoral, vaig ser contractada per aquest ministeri específicament farà uns 10 anys. A banda de mantenir el meu voluntariat en altres àrees, heu de tenir present que dins l’església evangèlica el sacerdoci universal, i, per tant, el servei a la comunitat és molt important per poder desenvolupar els ministeris.

Com a col·laboradora pastoral, les meves tasques principals es desenvolupen en àmbits diversos: litúrgia, tot allò que té a veure amb la preparació i formació per al culte; comunitat, com ajudar a la congregació a créixer en comunitat i espiritualitat; joventut, pastoral i direcció del lideratge de joves, i la pastoral de seguiment, des de l’acompanyament a la conselleria.
Heu de saber que la nostra comunitat està formada per quatre-centes persones, entre membres, assistents i nens.

Aquesta responsabilitat li facilita presidir la Unió d’Esglésies Baptistes de Catalunya?

La veritat és que sí, ja que la nostra pròpia experiència de treball i creixement durant aquests 26 anys de pastoral ens donen un bagatge que ens ajuda per compartir en la Unió.

Què representa Església Unida per a la ciutat de Terrassa i per què li heu posat aquest nom?

La Unida és el resultat d'un projecte d'unió de diverses esglésies evangèliques a Terrassa, per unificar esforços i poder ser rellevants i coneguts a la ciutat. Com a seguidors de Crist estem convençuts que el millor que podem fer per a la nostra societat és que les persones coneguin l’amor i la gràcia de Déu.

Què aporta la religió a la societat? I què li aporta la religió a vostè?

Crec que la religió aporta valors i principis de vida que ajuden les persones. Per a mi, més que la religió és la relació personal amb l’Etern, saber que el Senyor està al meu costat en tot moment de la vida, passi el que passi, com el càncer de mama que vaig viure ara fa un any i mig. Sóc una persona vital i molt positiva, però estic segura que en gran part és perquè visc la presència del Déu etern constantment.