Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Girona) El Santuari de la Mare de Déu dels Àngels ja disposa d'un espai sagrat per a 400 urnes cineràries. Aquest columbari és l’Espai Memorial, el primer columbari en un temple catòlic de la Diòcesi de Girona, que el bisbe Francesc Pardo ha beneït i inaugurat aquest dijous en un acte solemne.

El Santuari ja ha rebut demandes de diversos feligresos interessant-se per contractar urnes en el nou Espai Memorial, un espai que afavoreix el recolliment i dignifica les restes d’aquells que allí reposen.

Amb la construcció d'aquest espai sagrat, l’Església respon i s’avança a una creixent demanda de la societat i els feligresos vers la incineració i el desig de guardar les despulles dels familiars en un lloc proper i sagrat. Ha estat aquest interès ciutadà el que ha motivat la construcció del columbari.

L’Espai Memorial del Santuari de la Mare de Déu dels Àngels disposa de dos murals foto ceràmics il·lustrats amb imatges al·legòriques de la Mare de Déu dels Àngels. Darrere de cada mosaic es guarda una urna cinerària.

La cristianització de les cendres

La incineració és l’opció triada en prop del 50% dels casos de decessos a Espanya, amb un marcat creixement exponencial els últims anys. El sector preveu que en pocs anys la societat espanyola s’equipari a la dels països nòrdics, on la incineració supera el 70%. A Girona, el percentatge actualment s’acosta al 30%, amb perspectives de ràpid i sostingut augment. En el 80% dels casos d’incineració a Espanya els familiars no troben en els cementiris tradicionals un destí adient per als seus éssers estimats i busquen espais alternatius. Som, per tant, davant d’una demanda creixent de la societat i dels feligresos de la comunitat.

Els feligresos que no troben una opció adient en els cementiris tradicionals busquen una opció alternativa que els permeti continuar lligats a la seva comunitat eclesial. Així com la parròquia és durant la vida terrenal dels fidels l’espai per a la celebració de la fe, també a ella o a un santuari, que és punt de referència de diverses parròquies, competeix en primer lloc custodiar el dipòsit de les cendres dels seus membres difunts. D’aquesta manera es perllonga ad aeternum la seva pertinença a la comunitat. En aquest sentit s’emmarca la recuperació de les criptes dels temples catòlics com a espai per als nostres difunts, pervivint la proximitat amb ells.

Santi Bach, conseller delegat de GiemUnik, empresa encarregada de la construcció i gestió de l’Espai Memorial, explica que amb els Espais Memorials “donem resposta a una demanda creixent dels feligresos de llocs sagrats on dipositar les cendres. Els oferim una solució innovadora que es basa en la recuperació de les criptes de les esglésies com a espai on dipositar les despulles, una pràctica vigent fins al segle XIX”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.