Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Glòria Barrete –CR) 150 anys fa que Sant Josep Manyanet, sant català nascut a Tremp, va fundar la congregació dels Fills de la Sagrada Família i va començar la seva obra educativa al barri de Sant Andreu de Barcelona amb la fundació de la seva primera escola. Però què en sabem del Pare Manyanet?

Les seves aficions, els seus records, objectes i història es troben recollits en el Memorial Pare Manyanet. Una iniciativa impulsada per Joan Pallarès, veí del barri, feligrès de la parròquia Sant Josep Manyanet, historiador i admirador de l’obra del religiós: “jo admiro la figura del Pare Manyanet i pensava com és possible que la gent del barri, que ho té al costat, no ho conegui? Va ser quan em vaig oferir a fer visites guiades perquè sabia que els diumenges els mossens ho tindrien difícil amb les misses i totes les activitats parroquials”.

Tal com indica Pallarès, les visites les realitza un diumenge al mes, i a part de visitar el Memorial també “s’ensenya l’església, s’explica el retaule modern que hi ha de Francesc Carulla, la tomba de Sant Josep Manyanet sota l’altar major i la petita capella que s’ha fet en homenatja als màrtirs de la Sagrada Família.”

Segons l’historiador la gent que visita el Memorial surt molt contenta i hi afegeix: “Fins i tot ha vingut gent de fora del barri, de cert nivell intel·lectual, que potser es pensava que trobaria quatre records i es queden sorpresos al veure tota l’acció evangelitzadora del Sant i l’extensíssima bibliografia que va deixar”.

Defensor incondicional de la família

Tota una vida dedicada a l’educació dels infants més pobres que segons Joan Pallarès no es coneix gaire: “Més enllà de les escoles, dels seus alumnes que sí que han tingut una formació sobre la seva figura, el gran públic no el coneix massa en detriment d’altres sants forans que han fundat una congregació igual que ell, però que són abastament coneguts, i realment va fer una obra autènticament admirable.”

Mèrits del Pare Manyanet que inclouen ser l’impulsor de la idea de crear un temple dedicat a la Sagrada Família ja que, tal com comenta Pallarès: “ell era un incondicional defensor de la família, i en aquella època ja intuïa els perills als que es podia veure sotmesa en el segle XXI, i és quan proposa, quan Gaudí només tenia 15 anys, erigir un temple dedicat a la Sagrada Família”.

Fites com aquesta i moltes altres són les que podrà trobar el visitant a la propera visita programada per l’historiador, que serà el diumenge 2 de febrer a les 11:45h i que té com a punt de trobada el pati d'entrada de la Parròquia de Sant Josep Manyanet al barri de Sant Andreu de Barcelona.