Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Amb el lema 'Lluitem per l’esperança', aquest dissabte i diumenge se celebrarà el III Fòrum Català de Teologia i Alliberament (FCTiA) a l’Escola Pia del carrer Diputació de Barcelona. En un moment de crisi, aquesta tercera edició proposa prop de 70 tallers que concreten el creixent compromís de tantes persones que orienten la societat vers la solidaritat i l’esperança.

Nascut com a expressió catalana del Fòrum Mundial de Teologia i Alliberament, que se celebra en el marc del Fòrum Social Mundial, és un espai de trobada obert, que té com a objectiu afavorir una vivència alliberadora de l’espiritualitat. Aquest punt de partida espiritual és compartit per totes les confessions religioses i, per això, al Fòrum hi participen catòlics, protestants, musulmans, budistes i sectors de l’espiritualitat.

La creixent solidaritat ciutadana

“Avui ens afecta sobretot el sofriment de tantes persones”, diu la carta de convocatòria, recordant que darrera les xifres de la crisi hi ha els rostres de persones concretes. Els convocants asseguren, però, que vivim un moment clau per oferir esperança i que “cal desautoritzar el discurs oficial del no hi ha res a fer”. És per això que el Fòrum, en la seva tercera edició, fa notar la creixent solidaritat ciutadana, que sorgeix des de xarxes familiars i socials, amb iniciatives espontànies i informals.

Al costat d’aquestes iniciatives, els convocants celebren les múltiples experiències transformadores que també han sorgit de la societat civil, per què “cal canviar el sistema cap a un nou model que preservi la igualtat, els drets de tothom, la transparència i el respecte a la naturalesa”.

Moltes d’aquestes iniciatives i experiències es faran presents al Fòrum a través dels prop de 70 tallers que s’han programat, a càrrec d’entitats i persones diverses. Es podrà, per exemple, conèixer el rostre de la pobresa actual, la situació de les persones sense sostre, el paper del voluntariat avui o quines experiències de desobediència civil s’estan portant a terme. També hi haurà espais sobre sostenibilitat i energies renovables o com portar a terme una economia basada en la persona. Altres tallers tindran un contingut més explícitament marcat per l’espiritualitat i l’experiència religiosa, a través del testimoni de diversos grups i comunitats cristianes de base.

Del Brasil a Barcelona

La idea d'impulsar el FCTiA va néixer a Belém, al Brasil, durant la celebració del Fòrum Mundial de Teologia i Alliberament del 2009. Des de llavors s’ha anat fent xarxa amb totes les persones que han volgut participar en el projecte i s’han realitzat dues trobades a Barcelona, els anys 2010 i 2012.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.