Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Glòria Barrete –CR) Vuit segles enrere Sant Francesc d’Assis creava el Càntic de les Criatures, anomenat també Càntic del Germà Sol; 800 anys més tard, un caputxí català, Fra Jacint Duran, escriu un llibre que analitza el text de Sant Francesc, un llegat que els caputxins han sabut difondre i viure fins a l’actualitat.

“Per mi Sant Francesc és un punt de referència i un model que estimo moltíssim”, confessa Fra Jacint Duran, autor del llibre El Càntic de les Criatures de Sant Francesc d’Assis, i hi afegeix: “feia molts anys que em plantejava aquest càntic com un desafiament i va ser quan un germà em va demanar que fes el llibre per recordar els 25 anys de presència caputxina a Sant Martí de Montnegre on la idea es va concretar i es va materialitzar en el llibre”.

El context de la creació del Càntic

El càntic del sant es va construir en tres moments diferents de la seva vida. El primer moment correspon a l’època en que Sant Francesc està molt malalt, es troba en una situació límit de salut i escriu el text completament cec. Segons Duran, “aquesta part és l’expressió d’una crisi profunda en la qual se sent identificat profundament en Crist i aquesta presència de Jesucrist fa esclat en la nit, en la seva nit personal”.

La segona part del càntic és un cant a la reconciliació, fent referència a l’enfrontament entre el bisbe i el protestant que es va donar en aquella època. L’última part del text és el reflex de la lluita interna que pateix Sant Francesc en aquell moment: l’acceptació de la futura mort un cop li comuniquen que la seva malaltia és irreversible, i és quan ell parla de la mort com a germana.

L’espiritualitat complexa de Sant Francesc d’Assis

Tot i que el llibre fa una referència explícita al Càntic de les criatures, no només es troben referències a ell, sinó que, segons el seu autor, “el principi és una reflexió sobre el sentit d’adoració i contemplació de Sant Francesc, de la vida eremítica franciscana, i també un anàlisi sobre el seu aspecte més contemplatiu i vivencial”; per Fra Jacint Duran “Sant Francesc d’Assis és un personatge molt complex i molt profund, i a la vegada molt simple. La seva espiritualitat està molt centrada en l’experiència d’identificació amb Jesucrist, per tot i amb tot, i això es concreta després amb la fraternitat, amb els seus germans i també amb tots els homes i dones, i fins i tot totes les criatures de la creació”.

Encara que fa vuit segles de les paraules del Sant, per l’autor el seu missatge continua plenament vigent: “ El text de Sant Francesc i el missatge de Jesucrist no és gens allunyat, al contrari, dóna molta llum i concreta l’experiència cristiana en l’ara i aquí. Les persones necessitem personatges que hagin viscut Jesucrist a fons i ens hagin mostrat que és possible viure’l”.

El llibre de la col·lecció A la caputxina, editat per l’editorial Mediterrània, també inclou una dotzena d’il·lustracions de Miquel Oliveras basades en les paraules de sant Francesc.