Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CET) A la Sala d’Actes del Seminari Conciliar de Barcelona s'ha commemorat els 50 anys de l’aprovació de la Constitució  Sacrosantum Concilium sobre la Sagrada Litúrgia del Concili Vaticà II. La Sacrosantum Concilium, aprovada el 4 de desembre de 1963, va ser la primera constitució conciliar.

La ponència central la va presentar Pere Tena i Garriga, bisbe auxiliar emèrit de Barcelona, liturgista que va ser Subsecretari de la Congregació per al Culte diví i fundador del Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona.

Pere Tena va convidar a la contemplació agraïda del do de l’Esperit Sant a l’Església que va ser aquest paradigmàtic document. I en va distingir les tres grans aportacions: sobre la celebració litúrgica, sobre la participació eclesial i la pastoral litúrgica, i sobre la reforma litúrgica. No va ser només un document reformador sinó que va intentar posar en relleu la bellesa de la litúrgia, tasca fonamental i essencial de l’Església. Segons Pere Tena, el segle XX havia estat el segle de la litúrgia. I finalment va proposar tres grans tasques de futur que emergien del document rellegit i acollit al cap de 50 anys: l’acció de gràcies i la conversió envers l’amor a la litúrgia; la reconstrucció i replantejament del sentir amb l’Església; i l’anar introduint els cristians en la manera de veure de la litúrgia.

La sessió es va fer aquest dimecres convocada per la Comissió Interdiocesana de Litúrgia de la Conferència Episcopal Tarraconense, la Facultat de Teologia de Catalunya, l’Institut Superior de Litúrgia, i el Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona. Va ser presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona, i hi assistiren l’arquebisbe d’Urgell i el bisbe de Vic, i el vice-degà de la Facultat, el director de l’Institut de Litúrgia i el president del CPL.