Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(Jordi Llisterri – CR) “Ens adrecem a laics i laiques catòlics de Catalunya, homes i dones, joves o grans, batejats que participen o no en comunitats parroquials, arxiprestals, moviments, ... i reconeixen l’experiència apassionant i difícil de la fe, per tal de que refermem plegats la nostra voluntat de ser cristians en el món i laics en l’Església”. Aquest és l’inici de la crida d’un grup de laics que el 2015 volen celebrar un Congrés del Laïcat de Catalunya.

Després d’uns mesos de treball i contactes en diverses diòcesis, el proper dissabte 18 de gener fan a Barcelona el primer acte obert a tothom per presentar la iniciativa i començar a treballar per preparar aquest congrés. “Volem fer un procés de preparació previ”, explica Maria Mercè Sardà, professora de secundària de Tarragona i una de les promotores de xarxa. Sota el nom de Laïcat XXI, es vol potenciar una xarxa de laics: “No pretenem ser un moviment perquè de moviments ja n’hi ha. Volem fer un congrés i quan s’hagi fet el Congrés, ja es veurà”.

Sardà explica els dos eixos que marquen aquest procés, el paper del laïcat a l’Església i en el món. “L’Església no és dels religiosos i dels clergues”, diu. En canvi, “el laïcat dins de l’Església no té gairebé cap paper. Fan coses, perquè hi ha molts laics que fan catequesi, fent Càritas, col·laborant... però no hi tenen un paper rellevant ni se la fan prou seva”.

En un moment en que els laics són persones preparades i amb bona formació no s’ha de limitar “a donar només la seva opinió, sinó que han prendre decisions dins de l’Església”. Un exemple són aquells “consells de pastoral que estan com morts. I no es tracta de culpar a ningú, només de descriure la situació”.

Però un aspecte que encara els preocupa més és com ser cristià enmig del món. “En un món secularitzat això vol dir compromís en la vida social. Perquè el que pretén qualsevol cristià és la transformació del món cap al Regne de Déu. I això demana implicar-se en aquest món i transformar des de les estructures fins la realitat més propera”.

Per això, Sardà veu com un problema que “sovint el cristià s’arronsa quan està envoltat d’un ambient molt secularitzat” i el Congrés també vol ajudar “a dir i a fer”. La trobada de dissabte està oberta a tots els qui vulguin implicar-se en aquest procés.