Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Glòria Barrete CR) La congregació dels escolapis a Catalunya ja compta amb un nou membre: l’Aniol Noguera, un jove de 31 anys, nascut a Calella i que va discernir la seva vocació a l’Àfrica, en un camp de treball al Senegal.

El 15 de desembre a l’església de l’Escola Pia de Granollers, l’Aniol va fer els vots solemnes, però ja molts abans havia fet la seva tria de vida: nou anys enrere, en una estada al Senegal realitzant un projecte al finalitzar els estudis de Ciències Ambientals, va ser on es va retrobar amb l’espiritualitat escolàpia que coneixia de l'època com alumne a l’Escola Pia de Calella. Va ser en aquesta primera estada a l’Àfrica on es va trobar a si mateix i on la idea de ser escolapi li va començar a ballar pel cap. Tornant a Catalunya, un cop finalitzat el camp de treball, va preferir ser prudent i no explicar res dels seus neguits, ja que pensava, tal com ell indica, “que a l’arribar a Catalunya veuria el món dels religiosos i les comunitats d’una altra manera, però em va passar al revés, em vaig engrescar encara més i ho vaig explicar a casa”. Una nova estada de nou al Senegal li va permetre conèixer la vida en comunitat dels escolapis i decidir que aquell era el seu camí.

I per què triar la vida religiosa i no un laïcat compromès?

L’Aniol ho explica amb el símil de l’enamorament d’una parella: “Quan tu estàs enamorat d’algú si et pregunten perquè no hi ha respostes clares i concises; quan una cosa l’experimentes i portes temps fent-la, t’apassiona, t’entusiasma i et fa feliç, doncs potser és el teu camí. Ho he anat comprovant. Si faig una mirada enrere, només puc estar agraït”. I hiafegeix: “He apostat per aquest estil de vida, on fas la vida lliurement, sense responsabilitats de fills, però pendent de molta més gent, d’altres coses i d’altres projectes”.

Projectes que actualment realitza com a professor de religió a l’Escola Pia de Granollers, i com a coordinador dels grups Mou-te en Xarxa, en què l’espiritualitat que ha escollit l’Aniol, l’escolàpia, es fa plenament present: “Els grups Mou-te són grups de joves que tenim a les escoles, una mica com els escoltes, amb l’objectiu d’engrescar als joves a formar part de petites comunitats, de ser crítics davant el món, i de proposar la Bona Notícia de Jesús amb paraules d’avui, respectant sempre la llibertat de cadascú".

Tot i acabar de fer els vots solemnes com a escolapi, l’Aniol ja té trajectòria vivint en comunitat; ha passat per cinc comunitats: la del Senegal, la de Sabadell, la del barri dels Encants i a la Plaça Lesseps, a Barcelona, i actualment a Igualada, al barri de Santa Margarida de Montbui, on conviu amb tres escolapis més.

La professió solemne no ha canviat gaire el seu dia a dia, ja que segons explica: “a mi en concret la vida em va canviar el dia que em vaig atrevir a dir: això de ser escolapi m’agrada i m’interessa, i va canviar també el dia que vaig començar a viure en una comunitat; la professió solemne és més un dia per compartir de manera més ferma la meva tria amb la gent que m’ha envoltat”.

Els reptes de futur

Parlar de futur amb l’Aniol és sinònim d’il·lusió; tot i el seu anhel per viure en altres països, creu que el seu lloc ara és aquí: “A Catalunya vivim un moment en què la gent està involucrada en moltes xarxes socials, i no parlo de les virtuals sinó de les reals, i penso que això és un moment per aprofitar i perquè els cristians puguem dir la nostra. També l’Església viu aquest moment d’il·lusió amb l’elecció d’un Papa que és capaç de trencar esquemes que semblaven inamovibles. Això ens planteja molts reptes als religiosos i cristians: com vivim la fe, com vivim en comunitat, com parlem de Déu, com explicar la proposta de Jesús.”

I l’Aniol, l’escolapi més jove de Catalunya, finalitza l'entrevista amb un consell als joves que s’estan plantejant la vocació religiosa tal com ell va fer un dia: “Sigues valent, que no et faci por fer passos, prova coses i si t’agraden: segueix!”.