Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) Pere Favre, jesuïta francès, és un dels primers companys d'Ignasi de Loiola i el primer sacerdot de la Companyia de Jesús. Home de diàleg i precursor de l'ecumenisme, ha estat destacat pel Papa Francesc com a model de vida i sacerdoci.

Aquest dimarts el Papa Francesc ha extès a l'església universal el culte litúrgic en honor del beat Pere Favre, sacerdot de la Companyia de Jesús, en inscriure'l al catàleg dels sants. Ho ha fet en el transcurs de l'audiència privada al cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per la Causa dels Sants.

Pere Favre va néixer a l'Alta Saboia el 1506 i va néixer a Roma l'any 1546. Va conèixer Ignasi de Loiola a París, i amb ell compartia habitació junt amb Francesc Xavier durant els anys de la seva formació universitària. Ordenat sacerdot l'any 1534, forma part del grup dels sis primers companys d'Ignasi que, aquell mateix anys a Montmartre van fer vots de pobresa, castedat i de treballar a Terra Santa. A Pere Favre se li reconeix una gran capacitat per consolar i animar, és considerat un mestre dels exercicis espirituals. Va ser un jesuïta exemplar del seu temps, un dels més brillants intel·lectualment i al mateix temps, humil i disposat a servir i ajudar als altres.

Treballador incansable, al llarg dels seus 40 anys de vida, la seva activitat va ser intensa i va recórrer gran part d'Europa responent a les missions a les que va ser enviat: professor de Teologia i Sagrada Escriptura a Roma, va participar als diàlegs entre catòlics i protestants a Worms i Ratisbona, va ser assistent del nunci papal a Alemanya i professor la Universitat de Mainz. Va treballar per l'extensió de la Companyia de Jesús a Alemanya, als Països Baixos i a Espanya.

És considerat com un precursor de l'ecumenisme per la manera com va afrontar un temps en què l'Església va patir grans desafiaments i disputes doctrinals. El seu testimoni és el d'un autèntic "contemplatiu en l'acció", per la seva incansable activitat i la seva gran capacitat de comunicació espiritual amb les persones. Tot això es reflecteix en el seu Memorial o Diari Espiritual, en el que recull les seves experiències.

Model de vida i sacerdoci

El Papa Francesc, en l'entrevista a diverses publicacions de la Companyia de Jesús, es va referir a Pere Favre com un dels jesuïtes que més l'han impressionat i que constitueixen per a ell un vertader model de vida. El Papa ha destacat de Favre "el diàleg amb tots, fins i tot amb els més llunyans i amb els adversaris; la seva pietat senzilla, certa probable ingenuïta, la seva disponibilitat immediata, el seu atent discerniment interior, el ser un home de grans i fortes decisions que feia compatible amb ser dolç". El seu testimoni és exemple de sacerdoci per avui, el del sacerdot que no és funcionari sinó pastor, com ha demanat recentment el Papa Francesc: al servei de les persones, capaç de trobar Déu en totes les coses i amb capacitat de proximitat i comprensió cap a totes les persones, especialment les que pateixen.