Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) “Serà recordat com el líder que va treballar per la unitat d'una nació que una vegada va ser dividida deliberadament segons consideracions racials”. És el testimoni de Olav Fykse Tveit, pastor protestant i secretari general del Consell Mundial d’Esglésies (CME). Aquest organisme ecumènic ha estat una de les entitats que s’ha afegit al condol mundial per la mort de Nelson Mandela. Un reconeixement que des del cristianisme se suma a l’expressat pel papa Francesc.

Tveit descriu la relació especial de Nelson Mandela amb el CME recordant la seva visita a les oficines del Consell a Ginebra el 1990, poc després d'haver estat posat en llibertat. Durant aquesta visita, va expressar la seva gratitud pel suport de les esglésies a la lluita contra l'Apartheid.

Quan era president de Sud-àfrica, Nelson Mandela va realitzar una intervenció durant la Vuitena Assemblea del CME, celebrada a Harare (Zimbabwe) el 1998. En aquesta intervenció va elogiar els esforços de les esglésies contra l'apartheid a Sud-àfrica, així com als missioners que van fer possible que durant la seva infància pogués beneficiar de la millora en el nivell d'educació que aquests van aportar a l'Àfrica.

Mandela també va dir que “caldria haver conegut les presons de l'apartheid de Sud-àfrica per comprendre fins a quin punt va ser important l'església. Van tractar d'aïllarnos totalment de l'exterior . Només podíem veure els nostres familiars dues vegades per any. El nostre vincle amb l'exterior eren les organitzacions religioses, de cristians, musulmans, hindús i membres de la religió jueva. Ells van ser els fidels que ens van inspirar. El suport del CME va ser l'exemple més concret del que la religió va fer per el nostre alliberament”. Mandela també va felicitar als missioners dient que per la seva fe i els seus actes s'han guanyat el “mèrit de ser immortals” com a “homes i dones el record perdurarà més enllà de la mort i del pas dels segles".

Agnes Abuom, moderadora del Comitè Central del CME, arran de la mort de Mandela, també va donar “gràcies a Déu pels 95 anys de vida de Nelson Mandela. A través de la seva vida i les seves obres, s'ha convertit en un símbol de dignitat i llibertat per a tota la humanitat. Recordarem a Nelson Mandela per la seva capacitat per concedir el perdó als seus enemics i als responsables de l'apartheid, una capacitat de la que pocs líders poden fer gala avui al món. Preguem perquè tot allò pel que va lluitar Nelson Mandela es converteixi en part integrant dels nostres valors globals de justícia, pau i dignitat per a tota la humanitat”.

El secretari general del CME també va descriure la vida de Nelson Mandela com una vida “coherent amb els ensenyaments dels seus educadors cristians i del moviment ecumènic”. Tveit va subratllar que els ideals de Nelson Mandela inspirar la fi de l'apartheid i van transformar el país durant la seva presidència. “Estic convençut que la frase ‘el record perdurarà més enllà de la mort i del pas dels segles’ és perfectament aplicable a Nelson Mandela. Com es diu en la tradició cristiana ortodoxa: 'Que el seu record sigui etern'”.

El Consell Mundial d'Esglésies està format per 345 esglésies que representen més de 500 milions de cristians de tradicions protestants, ortodoxes i anglicanes en més de 110 països i manté un intens treball de cooperació amb l'Església catòlica romana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.