Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Lleida) Captar nous voluntaris, millorar la seva formació, augmentar les accions de sensibilització, de denúncia de les desigualtats i injustícia i intensificar el treball en xarxa per aconseguir més eficàcia són les principals prioritats de Càritas de Lleida pels pròxims tres anys, segons va aprovar aquest dissabte l’assemblea diocesana.

Els responsables de Càritas Diocesana de Lleida van presentar el balanç de gestió dels darrers tres anys i els objectius pels propers en una trobada que va aplegar els delegats de les Càritas parroquials (CP) en l’estatge social de la plaça Sant Josep i a la qual també va assistir el bisbe Joan Piris.

Josep Fernández, secretari general de Càritas i director de la Fundació Jaume Rubió i Rubió, va informar que en els darrers tres anys s’han atès a 14.573 persones a través d’algun dels 15 programes en els quals s’ha treballat. Aquesta funció l’ha fet gràcies a la col·laboració de més de 600 voluntaris (s’ha passat de 620 a 680 en tres anys), i a 14 treballadors.

Càritas, que en l’actualitat té 344 socis, 37 més que el 2007, participa en dues comissions: la d’Aliments, col·laborant en la recollida i coordinació amb el Banc dels Aliments, i la de Denúncia, i forma part de dues xarxes: la d’Entitats Cristianes d’Acció Caritativa i Social i la d’Entitats d’Atenció a les Necessitats Bàsiques.

En total, Càritas ha gestionat en el darrer trienni 2.081.705,29 euros, dels quals el 47% van anar al capítol de personal i el 53 a programes d’atenció.

La renovació del consell

L’assemblea també va renovar part dels membres del consell. Encarna Torrelles, de la CP Sant Jaume, Conxita Llonc, de la CP de la Unitat Pastoral Santa Maria Magdalena-El Pilar, i Conrad Farré, de CP del Pont de Suert, van deixar el seu lloc a M. Teresa Betriu, de la CP Artesa de Lleida; Adelina Gay, de la CP del Pont de Suert, i M. Carme Blanch, de Lleida. Per la seva part, Dolors Cabello, de la CP d’Alcarràs, va renovar per un altre mandat.

Un cop renovat part del consell, el director de Càritas, Ramon Baró, va explicar com s’havia planificat el treball en grups, que era d’on havien sortit les prioritats i orientacions que anava a sotmetre a l’aprovació de l’assemblea.

Segons Baró, Càritas marcava onze reptes, que anaven des d’un acompanyament amb més continuïtat de les persones que s’atenen, fins a anar més enllà de la tasca assistencial, passant per prendre consciència dels límits que tenim i saber prioritzar.

Les prioritats de futur

Tot aquest treball havia donat com a conclusió unes prioritats com potenciar el voluntariat, amb la captació de nous voluntaris, especialment entre joves, immigrants i persones que havien estat ateses dins de Càritas. La segona línia de treball implicava augmentar les accions de sensibilització i denúncia de les situacions de desigualtat, injustícia i pèrdua de drets accentuades per la crisi. La tercera de les prioritats de Càritas pel proper trienni era intensificar el treball en xarxa, perquè arribi a tots els nivells dins de Càritas, prioritzant l’eficàcia, la complementarietat i la subsidiarietat.

"Som els que som, però això tira endavant"

L’assemblea va finalitzar amb unes paraules del bisbe Joan, el qual manifestar que estava content, perquè veia que “l’Església de Lleida té molta vida”, i va agrair als voluntaris el seu esforç, encoratjant-los a seguir endavant i a no defallir per la manca de joves. “No us preocupeu. Som els que som, però això tira endavant”, va dir, per recordar les paraules de Jesús, quan aconsellava que la manera de fer quelcom important a l’Església era dedicant-nos a servir al nostre germà.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.