Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri- CR) “La crida a la conversió pastoral és la clau per interpretar tot el moviment del papa Francesc”. És la lectura principal d’aquests mesos de pontificat de Francesc que va oferir aquest dijous Sebastià Taltavull. El bisbe auxiliar de Barcelona va participar en una taula rodona de la Fundació Claret dins del cicle sobre “L’estil d’Església que promou el papa Francesc” 

Per Taltavull el més important és que “el papa ens demana una gran conversió”, després d’estar molts anys parlant de nova evangelització “i haver-nos quedat allà mateix”. Per això, veu en el nucli de l’Evangelii Guadium la invitació a renovar “ara mateix” el trobament personal amb Jesucrist.

Com a exemples va posar l’exigent crida del papa a la misericòrdia, quan ens “diu que hem de fer obres de misericòrdia, però ‘amb’ misericòrdia”. O quan “alerta contra els qui s’omple la boca amb els pobres però els instrumentalitzen”.

També va remarcar el fragment de l’Evangelii Gaudium que demana als “pastors” que sàpiguen posar-se davant davant, enmig o darrera del ramat quan convingui. Això ens parla de “la intuïció que el ramat també té la manera de trobar el camí. Els pastors s’han de fiar de la gent. Han de saber que Déu també guia el poble encara que el pastor vagi al darrera”. Per Taltavull, “això és un canvi d’Església” i demana una conversió pastoral a tots, entre els quals Francesc s’inclou a ell mateix. “Mai havíem sentit un papa dient coses tan dures”.

Quatre dies amb el papa

En el terreny més personal el bisbe Taltavull va explicar que aquest agost va tenir la oportunitat de residir quatre dies a Santa Marta convivint amb el papa. Una experiència de la que destaca la “proximitat” i la “naturalitat” de Francesc: “Te’l trobaves com un més revestint-se a la sagrista abans de la missa del matí”. Per això, diu que amb aquest papa “et sents molt acompanyat” i que “a mi m’ajuda molt a pregar”.

En la taula rodona també va intervenir el delegat de pastoral de Joventut de Sant Feliu, Carles Muñiz, que va explicar el que ha representat l’arribada de Francesc “pels qui sempre hem parlat d’una Església pobre i per als pobres”. La responsable de pastoral de l’Escola Vicenciana, Dorotea Carbó, va remarcar el canvi que representa que ara “la gent es llegeixi les homilies i miri els vídeos del papa Francesc”. I la missionera de la Immaculada Concepció, Isabel Vàzquez, va explicar com s’ha rebut “un missatge esperançador que no condemna les persones sinó un sistema injust”. En el debat, moderat per Ignasi Miranda, també es va reclamar que els canvis arribin fins aconseguir l’accés a les dones a tots els serveis eclesials.

Watch live streaming video from claretcattv at livestream.com