Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Salesians) Com a primera aportació al bicentenari del naixement de Don Bosco (1815), edebé publica en català les Memòries de l’Oratori. Es tracta de la primera obra traduïda al català del fundador de la Família Salesiana i és, a més, una obra d’un gran valor pel que fa a la manifestació de la seva espiritualitat.

De fet, les Memòries de l’Oratori són l’obra més personal de Don Bosco, d’entre els centenars de llibres i opuscles educatius que va escriure. Animat pels seus seguidors i per expressa voluntat del Papa, va començar a escriure l’any 1873 aquest text.

Hi descriu els orígens de la seva institució més original: l’Oratori de Valdocco, als afores de Torí, que fou inici i model de totes les seves iniciatives apostòliques posteriors. De seguida es va adonar que la narració de la història de l’Oratori estava tan entrellaçada amb el seu itinerari personal i espiritual que en prohibí la publicació. Des de fa uns quants anys aquest text és a l’abast del gran públic, i ara per primera vegada arriba en català als lectors.

Sobre l’edició

La traducció, realitzada pel filòleg Xavier Timoneda i Perarnau, parteix de les recents edicions crítiques dels manuscrits originals de Don Bosco i incorpora nombroses notes de les darreres edicions en italià, d’Aldo Giraudo, i en castellà, de José Manuel Prellezo

La figura de Joan Bosco

El sacerdot piemontès Giovanni Bosco (Castelnuovo d’Asti, 1815 – Torí, 1888), conegut universalment com Don Bosco, va desplegar una enorme tasca educativa i pastoral amb els joves més abandonats dels suburbis de la ciutat de Torí. Tot va fer-ho a partir d’una institució que des d’aleshores va lligada al seu nom i al seu estil pedagògic: l’Oratori festiu de Valdocco. Amb una personalitat que el feia molt atractiu als joves i un sistema educatiu que requeria nombrosos col·laboradors, ell mateix va fundar els salesians (Societat de Sant Francesc de Sales), les salesianes (Filles de Maria Auxiliadora, amb santa Maria Mazzarello) i els cooperadors salesians, totes tres branques amb més d’un segle de fecunda presència a casa nostra i arreu del món.

Va ser beatificat el 1929 i canonitzat el 1934, i la seva festa es commemora el 31 de gener. Sobretot és recordat com el gran “pare i mestre de la joventut”.