Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Laura Mor CR) La intuïció de la germana M. Raimunda Estil·les ha donat fruit. N’és una mostra el III Memorial Cassià Just, que aquest dimarts han rebut les monges de la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes per la seva tasca educativa.

En recollir el guardó, la germana Teresa San Miguel ha agraït la renovació pedagògica que Estil·les va impulsar en el centre. “Estil·les deia que la pregària reflectida en la vida diària és la que té sentit”. Amb aquestes paraules San Miguel ha destacat a l’auditori del Palau de la Generalitat l’aposta del seu centre per treballar l’espiritualitat de forma quotidiana a l’escola.

El model Estil·les

En l’acte de lliurament, la pedagoga Sara Blasi ha assegurat que “l’escola Lurdes ocupa un lloc capdavanter en la pedagogia a Catalunya”. Segons Blasi, després del franquisme el centre va treballar per garantir un model educatiu propi, l’anomenat “model Estil·les”, recordant la directora del centre d’aquell moment.

Blasi ha aplaudit els eixos d’aquest projecte educatiu, que es basa en l’acolliment, la creativitat, l’estimació pel país, l’educació en valors, la formació i l’ensenyament-aprenentatge mutu entre alumnes i professors.

L’espiritualitat com un compàs

D’altra banda, el jesuïta Xavier Melloni ha descrit l’espiritualitat de les guardonades amb una imatge sufí: “Hem de ser com un compàs, amb un peu arrelat i amb l’altre que pugui rodar a d’altres realitats”. S’ha referit així a la tradició cristiana de la comunitat filipense, inspirada en Sant Felip Neri, que ha apostat per descobrir la tradició zen. Cada matí els seus alumnes fan quinze minuts de silenci abans de començar la jornada escolar.

Melloni ha remarcat que “en la pràctica del silenci està en joc la societat del futur” i ha trencat una llança a favor de procurar espais de silenci “per no viure jornades ‘kleenex’ que usem i llencem sense valorar”.

“Pel seu servei al país, a la pedagogia i a l’espiritualitat”

La Direcció General d’Afers Religiosos atorga aquest guardó per commemorar la figura de l’abat Cassià Just. Durant la celebració, el filòsof Francesc Torralba ha explicat que “l’espiritualitat de Cassià Just era una aposta per anar a fons”. Torralba ha apuntat també la condició de músic i la dimensió social com a trets definitoris de la seva personalitat, i ha afegit que Just “s’anticipà a l’empowerment”, que ha definit com l’acció “d’apoderar les persones perquè puguin desenvolupar les seves facultats”.

L’acte de lliurament ha comptat també amb la presència de Joana Ortega, vicepresidenta del Govern, que ha agraït l'aposta de país que fa l'escola Nostra Senyora de Lurdes, i Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos, que ha exposat el veredicte del jurat.

Aquí podeu veure un reportatge de TV3 sobre l'Escola Nostra Senyora de Lurdes i l'acte íntegre del lliurament del Memorial.