Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) “Ens preocupa també que la unió fraterna entre tots els ciutadans de les diferents comunitats i territoris d'Espanya, amb molts segles d'història comuna, pogués arribar a trencar-se”. Aquesta és una de les preocupacions que ha posat en boca l’episcopat espanyol el cardenal Antonio María Rouco. En un dels seus darrers discursos com a president de la Conferència Episcopal Espanyola ha obert la reunió plenària amb una intervenció que recull el que consideran els principals temes que els bisbes han de valorar per les “implicacions socials de la fe” que contenen.

Així, ha argumentat que “la unitat de la nació espanyola és una part principal del bé comú de la nostra societat que ha de ser tractada amb responsabilitat moral”. I, posant com a referent la Constitució Espanyola, creu que “aquesta responsabilitat pertany necessàriament el respecte de les normes bàsiques de la convivència”.

Alhora, Rouco ha recordat “els criteris morals i pastorals, de justícia i caritat” que considera “prepolítics” i que els darrers anys ha repetit l’episcopat espanyol. Arguments que han hagut de matissar els bisbes catalans. Així, ha fet referència de nou a les valoracions morals sobre el nacionalisme que conté la “Instrucció Pastoral sobre la Valoració moral del terrorisme a Espanya” a la qual la majoria de bisbes catalans no van donar suport. Aquestes declaracions també arriben unes setmanes després que un grup representatiu d'entitats cristianes de Catalunya donéssin suport al Dret a Decidir, com també han fet alguns bisbes catalans. 

En la llista de temes que han merescut la valoració moral del cardenal Rouco també hi ha la crisis econòmica, el futur del matrimoni i de la família, o el terrorisme. Amb aquest discurs Rouco ha obert la plenària que escollirà un nou secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola en substitució de José Antonio Martinez Camino. La següent plenària, a la primavera, haurà d’escollir també el substitut de Rouco a la presidència.