Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Sant Feliu) Més d’un centenar d’assistents es van reunir a la Casa de l’Església de Sant Feliu de Llobregat la IV Trobada d’animadors de la litúrgia, organitzada per la delegació de Pastoral Sacramental i Litúrgia d’aquesta diòcesi. La trobada es va fer aquest dissabte amb persones vingudes dels diferents indrets del bisbat i que habitualment col·laboren amb diversos ministeris i serveis en les celebracions litúrgiques de les nostres parròquies i comunitats.

La trobada va començar amb la pregària de Tèrcia i amb les paraules de salutació i benvinguda a càrrec del bisbe Agustí Cortés, que va felicitar la delegació per la iniciativa d'aquesta trobada ja consolidada en el bisbat, alhora que va animar a tots els assistents a continuar prestant aquest servei tan important en les celebracions.

El moment central de la trobada va ser la ponència presentada pel pare Ignasi M. Fossas, prior de Montserrat i llicenciat en Litúrgia, que portava per títol “Renovació i foment de la fe, als 50 anys de la Constitució sobre Litúrgia del Concili Vaticà II”; la conferència va servir commemorar aquest aniversari del document principal de la renovació litúrgica, just a l’acabament de l’Any de la fe.

El pare Ignasi va recordar els continguts principals del document, i també va reflexionar sobre què va representar en aquell moment. Cal tenir en compte que la Sacrosanctum Concilium va ser el fruit madur de tot el moviment litúrgic que feia anys que s'anava estenent. La gran aportació de la reforma conciliar no van ser només els aspectes pràctics, que són els que certament més es van veure, sinó retornar la litúrgia a la realitat teològica i a la vida espiritual. Potser l'element fonamental és la centralitat del misteri pasqual, amb el qual ens posem en contacte en la celebració. El pare Ignasi va destacar el fonament bíblic, comunitari (eclesiològic), sacramental i pneumatològic de la litúrgia, que ho és alhora de la vida cristiana. Certament la reforma va tenir, al costat de tants encerts, també dificultats, i resten reptes encara fins avui. Però és cert que recordar la Constitució de Litúrgia del Vaticà II ens ha d'ajudar a tornar a reprendre i a viure el fonament teològic i espiritual de la litúrgia, és a dir, la primacia de Déu, de l'adoració, de la gràcia... en la vida cristiana. Com a conclusió, cal redescobrir la riquesa i la profunditat de la litúrgia, les diverses dimensions de la participació, i la centralitat de Jesucrist en la celebració.

Després d’un breu descans, els participants van poder dialogar amb el ponent, presentant dubtes i qüestions. També es van poder compartir les diverses aportacions a partir d’unes preguntes que es van proposar, com per exemple quines són les grans aportacions i la realitat actual quant a l'aplicació de la reforma conciliar. La valoració va ser molt positiva tant pels organitzadors com pels assistents.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.