Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Laura Mor –CR)  Com poden apropar-se els cristians als qui tenen una inquietud espiritual però desconeixen Jesús? O com recuperar els que s’han distanciat de la fe? Els agents pastorals que es plantegen aquests interrogants podran entrenar-se en l’anomenat “primer anunci” a l’Escola Diocesana d’Evangelització (EDE), que a finals de novembre engega un nou curs.

Segons els seus promotors, la mentalitat pastoral dels últims quaranta anys ja no funciona. Xavier Morlans, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, diu que “s’ha perdut el cristianisme com a experiència vital”, i que molts dels que es diuen creients han reduït la seva experiència a “rutina, rituals i discursos ètics”. Per això, l’EDE ofereix formació “per a reinventar els agents pastorals de les parròquies”, assenyala Morlans.

Una de les alumnes de la primera edició, Eulàlia Nuet, ens explica que “és un curs per a participar-hi, un curs comprometedor”. Nuet, vinculada al Moviment de Cursets de Cristiandat, reconeix aquest compromís com a missió quan diu que “allò incorporat ho tornes a la teva comunitat”.

En el marc del Pla Pastoral 2011-2015

L’Escola s’emmarca en l’actual Pla Pastoral de Barcelona, que té com a objectiu fonamental l’anunci de Jesús, en primer lloc, als qui no el coneixen; en segon lloc, als que l’han conegut i se n’han allunyat; i també als que, coneixent-lo i dient-se seguidors de Jesús, l’han relegat a una pràctica freda i rutinària.

Sota l’encàrrec de l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, Morlans dóna cos a aquesta iniciativa de formació per a laics de parròquies, associacions i moviments cristians de la diòcesi. El curs consta d’onze sessions matinals de dissabte, estructurades en una primera part d’introducció teòrica i una segona més pràctica. A mesura que avança el curs, la dinàmica participativa del programa s’accentua, i els alumnes han d’elaborar una proposta concreta de primer anunci.

Sant Feliu de Llobregat, pioners en el mètode de temps breu

“El fet que molta gent s’hagi allunyat de Jesús fa urgent oferir una metodologia breu, de caire propositiu”. Morlans la defineix com a proposta de “l’ara i aquí”, en un context de secularització en què ”ja no funcionen els discursos ètics”. El professor que dirigeix la proposta assegura que ha aixecat recels per part dels qui defensen com a únic paradigma la pastoral “de temps llarg”, com és el cas, per exemple, dels grups de revisió de vida.

L’any passat hi va participar una seixantena d’alumnes i enguany aquests ja estan aplicant el mètode en sis arxiprestats de Barcelona. En concret, a la Torrassa-Collblanc, a Sant Josep Oriol, a la Vall d’Hebron, a Horta, a Roquetes-Trinitat i a Mataró. Amb el lema “Vine i veuràs. Viu una experiència amb Jesús” hi proposen trobades quinzenals de primer anunci.

En la mateixa línia, i abans que existís l’Escola, la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat ja va formar agents pastorals en els nou arxiprestats que la configuren. Són una vuitantena de laics els que, acompanyats per mossèn Josep M. Domingo, vicari d’Apostolat Seglar i Evangelització, entraran en la segona fase del mètode a partir del 2014, amb l’Itinerari diocesà de renovació cristiana.