Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri –CR) La proposta que van fer fa tres setmanes un grup d’entitats cristianes a sumar-se conjuntament al Pacte Nacional pel Dret a Decidir es visualitzarà aquest dijous al Parlament. La presidenta Núria de Gispert rebrà els representants de gairebé seixanta entitats que han estat les primeres a respondre a la crida.

Entre els primers signants hi ha diversos ordes religiosos masculins i femenins, associacions familiars i educatives, centres d’estudi, pensament i cultura, associacions de laics, entitats socials de diverses tendències i sensibilitats eclesials. Entre els religiosos i religioses, a més de la directiva de la Unió de Religiosos de Catalunya, hi ha les províncies catalanes de jesuïtes, vedruna, escolapis, claretians, carmelites descalços i oblates. En les entitats socials hi ha Càritas Diocesana de Tarragona, les comissions i associacions de Justícia i Pau a Catalunya i la Fundació Hospitalitat Mare de Déu de Lourdes.

En l’àmbit educatiu destaquen les associacions dels titulars dels centres i de les associacions de pares i mares d’alumnes de les escoles cristianes Catalunya, la Fundació d’Escoles Parroquials i fundacions escolars vinculades a religiosos com la Fundació Educativa Dominiques de l'Anunciata Pare Coll. També hi ha entitats de l’àmbit cultural i de pensament com la Fundació Joan Maragall Cristianisme i Cultura, el Grup Sant Jordi de Promoció i Defensa dels Drets Humans, l’Associació Bíblica de Catalunya, l'Institut de Superior de Ciències Religioses de Barcelona, la Fundació Claret, el Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, els Equips de la Pastoral Política i la Comunicació, l’Acadèmia Catòlica de Sabadell i el Círcol Catòlic de Badalona.

D’altra banda hi ha diversos moviments de laics com la Germanor Obrera d’Acció Catòlica-HOAC, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, i moviments d’acció catòlica de joves, professionals i pobles i comarques.

Una Església arrelada a la història del país

En l’acte al Parlament es formalitzarà l’adhesió conjunta al Pacte Nacional pel Dret a Decidir per mostrar el suport dins de l’Església catalana a la celebració d’una consulta, tal i com proposa el Pacte Nacional promogut per una amplia majoria del Parlament de Catalunya.

La crida inicial de les entitats convidava a afegir-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir per respondre a “la trajectòria d’arrelament al país” i al reconeixement de Catalunya com a nació que tradicionalment ha mantingut l’Església catalana.

A sota podeu llegir el document i la llista que es lliurarà a la presidenta del Parlament. També podeu escoltar aquí l’entrevista al Matí de Catalunya Ràdio a un dels representants de les entitats signants:

  

· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Adhesió d’entitats i institucions catòliques o d’inspiració cristiana al Pacte Nacional pel Dret a Decidir

Catalunya viu un atzucac polític i jurídic des que el Tribunal Constitucional va amputar l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 2006, que havia estat aprovat pel nostre Parlament i ratificat per les Corts de l’Estat i per referèndum del poble de Catalunya.

El pensament social de l’Església il·lumina aquesta realitat amb l’afirmació del poble com a subjecte de l’autoritat política, amb la defensa la democràcia com a sistema i amb el reconeixement dels drets dels pobles i de les nacions, entre els quals el de l’autodeterminació.

Els bisbes de Catalunya, a Arrels Cristianes de Catalunya (1985) declaraven: “L'existència de la nació catalana exigeix una adequada estructura jurídico-política que faci viable l'exercici dels (seus) drets”. Més tard, en el document Al servei del nostre poble (2011), afirmen: “Avui s’han manifestat nous reptes i aspiracions, que afecten la forma política concreta com el poble de Catalunya s’ha d’articular i com es vol relacionar amb els altres pobles germans d’Espanya en el context europeu... defensem la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles i que recerquin amb paciència la pau i la justícia.”

Així, doncs, en continuïtat amb la trajectòria d’arrelament al país i des del principis enunciats, les entitats sota-signants ens adherim al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, constituït al Parlament de Catalunya per un bon nombre de forces polítiques i entitats de la societat civil.

Barcelona, octubre 2013

1a relació d’entitats

 1. Acadèmia Catòlica de Sabadell
 2. Amics d'Ak Benn
 3. Associació Bíblica de Catalunya
 4. Associació d'Amics del Bisbe Joan Godayol
 5. Associació Cercle d’Estudis Conciliars
 6. Associació Família i Infància Digna
 7. Associació Grup Joan XXIII de Reus
 8. Associació José Ramón Zudaire.
 9. Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya (Titulars de les escoles cristianes de Catalunya)
 10. Càritas Diocesana de Tarragona
 11. Carmelites Descalços de Catalunya i Balears
 12. Casal Loiola
 13. Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia (Fundació Lluís Espinal)
 14. Círcol Catòlic de Badalona
 15. Claretians de Catalunya
 16. Comissions i associacions Justícia i Pau a Catalunya
 17. Companyia de Jesús – Catalunya
 18. Comunitat Teresianes del Raval (Barcelona)
 19. Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (confederació d’AMPAs de les escoles cristianes de Catalunya)
 20. Congregació de les Carmelites de Caritat Vedruna Catalunya
 21. Cova de St. Ignasi – Manresa
 22. Editorial, Llibreria i Distribuïdora Claret
 23. Equips de la Pastoral Política i la Comunicació – Agencia de notícies Flama
 24. Escola Pia de Catalunya
 25. Federació de Cristians de Catalunya
 26. Fraternitat de Natzaret
 27. Fundació Capella Badia de Matadepera
 28. Fundació Claret
 29. Fundació d’Escoles Parroquials
 30. Fundació Educativa Dominiques de l'Anunciata Pare Coll (FEDAC)
 31. Fundació Escó
 32. Fundació Esplai Girona – Mare de Déu del Mont
 33. Fundació Jesuïtes Educació
 34. Fundació Hospitalitat Mare de Déu de Lourdes
 35. Fundació Joan Maragall Cristianisme i Cultura
 36. Germanor Obrera d'Acció Catòlica – HOAC
 37. Grup d'Entitats Cercle d'Investigació i Documentació Medieval de Catalunya (CIDOMCAT), Patronat de Sant Galderic, Capítol de Germans Cavallers de Sant Ermengol, Cercle Català d'Estudis Heràldics i Nobiliaris, Revista l'edat mitjana, Revista Pedra Seca, Amics de la bandera de Sant Jordi
 38. Grup de Pensament Social Cristià
 39. Grup de Solidaritat Sant Medir
 40. Grup Sant Jordi de Promoció i Defensa dels Drets Humans
 41. Hermanas Oblatas del Santísimo Redentor Barcelona
 42. Hospitalitat Mare de Déu de Lourdes de l’arxidiòcesi de Barcelona
 43. Hospitalitat Mare de Déu de Lourdes de la diòcesi de Sant Feliu
 44. Hospitalitat Mare de Déu de Lourdes de la diòcesi de Terrassa
 45. Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB)
 46. Junta directiva de la Unió de Religiosos de Catalunya
 47. Legió de Maria
 48. Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat
 49. Moviment Cristià de Joves de Barcelona-Moviment d'Universitaris i Estudiants Cristians de Catalunya i les Illes Balears
 50. Moviment de Cristians de Pobles i Comarques de Catalunya
 51. Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona
 52. Moviment de Professionals Catòlics de Girona
 53. Patronat de la Fundació Dr. Albert Bonet
 54. Secretariat de les Parròquies de Palamós i Vall-llòbrega (bisbat de Girona)
 55. Vedruna Catalunya Educació

 

Altres

A més de les entitats relacionades, s’han rebut més de cinquanta adhesions de parròquies, grups de caritas, esplais, AMPAs i escoles que no esmentem de manera individual en aquesta relació, ja que algunes ja consten a través d’altres entitats que les agrupen.