Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació Pere Tarrés) Les persones en risc d’exclusió tenen més èxit de reinserció si compten amb el suport familiar, si trien participar voluntàriament en un tractament o si es parteix d’un treball interdisciplinar i en xarxa. Són alguns dels resultats que el grup de recerca GIAS (Grup d’Innovació i Anàlisi Social) ha presentat aquest dimecres i dijous en la jornada “Pedagogia Social Comunitària en centres penitenciaris i en programes de reinserció social: un model per a la millora de la reinserció social”, a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull.

El grup, liderat per Txus Morata i format per investigadors, alumnes i ex-alumnes i col·laboradors externs i professorat de la mateixa facultat, ha estudiat durant tres anys dues experiències socioeducatives d’èxit. Per un costat, la Unidad Terapeutica y Educativa del Centro Penitenciario de Villabona (Astúries). I per un altre, l’Associació Bizitegi de Bilbao (País Basc), que atén a persones sense sostre, amb problemes de drogodependències o salut mental greu.

L’estudi recull, com a punt comú d’aquestes dues experiències, els alts índexs d’incorporació social, gràcies al treball sociocomunitari que realitzen i la participació i implicació de tots els agents socials que estan en contacte amb els interns o usuaris.

L’exclusió, una realitat que precisa matisos

Més de dues centes persones han assistit aquest dimecres a la primera sessió de la jornada que ha servit per a treballar un model d’intervenció orientat a enfortir i desenvolupar la xarxa social, promoure la qualitat de vida i el benestar de les persones i la cohesió social.

La jornada ha comptat amb les intervencions de Josep Maria Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull, Germà Gordó, conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Paco López, degà de la Facultat Pere Tarrés, i Txus Morata, principal investigadora de la recerca i del grup GIAS.

En la seva intervenció, Garrell ha destacat la importància de la investigació en ciències socials perquè aquestes “estan orientades a la resolució dels grans reptes socials i cal continuar reivindicant el seu rol dins de la societat”.

També el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha reconegut el paper de les entitats dels tercer sector que, juntament amb tots els professionals que formen part del sistema penitenciari català fan possible la reeducació i reinserció dels interns. Així ho ha afirmat Gordó, per a qui “la presó és i ha de ser un sistema obert i transparent, ja que hi entren i surten persones en diferents moments, ja siguin interns, treballadors o voluntaris de les diverses entitats que hi col·laboren”.

Precisament, el conseller va insistir en la importància que tant les administracions públiques com la societat reconeguem a les persones en situació d’exclusió social com a persones amb un rostre humà, amb nom i cognom.

Per la seva part, el degà de la Facultat Pere Tarrés, Paco López, va encoratjar als presents a continuar treballant per obrir la realitat de les persones que són excloses socialment a “lògiques més complexes, acceptant que parlem de realitats que precisen matisos, anàlisis pautats, dades i decisions imperfectes”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.