Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) La Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes de Barcelona ha estat guardonada aquest any amb el Memorial Cassià Just que atorga la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General d’Afers Religiosos. El premi reconeix el servei al país, a la pedagogia i a l’espiritualitat d’aquest centre educatiu que ha estat pioner en la renovació pedagògica i ha obert nous camins en l’educació espiritual. El veredicte del jurat també afirma que “el guardó a la Comunitat Filipense també és un reconeixement de la important tasca que duen a terme moltes institucions educatives en la formació integral dels alumnes com a persones lliures, responsables i conscients de la dimensió espiritual”.

L’Escola Nostra Senyora de Lurdes va ser creada el 1880 per Gertrudis Castanyer, fundadora de la Congregació de Germanes de Sant Felip Neri, conegudes com les Filipenses. Un orde religiós fundat a Catalunya que avui és present a diversos països del continent americà.

El premi d’aquest tercera edició del Memorial ha estat escollit entre nou propostes per un jurat format per la vicepredenta del Govern, Joana Ortega; el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell; el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Francesc Torralba; el filòsof Xavier Marín, que també és membre del Consell; i Núria Gispert, exdirectora de Càritas Diocesana de Barcelona. 

Segons el veredicte, s’ha valorat especialment “la pràctica diària dels exercicis d’interiorització amb l’alumnat com a entrada en aquell àmbit del misteri que ajudarà els nois i noies en les seves opcions espirituals; l’ensenyament de la cultura religiosa a tot l’alumnat, des de l’especificitat pròpia d’una escola cristiana, com a base del respecte entre les persones i el reconeixement de totes les religions com a fonts de saviesa; l’arrelament de les germanes filipenses, la majoria de les quals provenen de fora de Catalunya, per tal de fer-se seus la llengua, la història i els anhels del nostre país, i l’obertura a l’entorn, tot posant casa seva a disposició d’iniciatives diverses en l’àmbit cívic, pedagògic i cultural”.

El guardó del Memorial Cassià Just no té dotació econòmica i consisteix en una obra d'art original d'un autor reconegut. El lliurament es farà el proper 26 de novembre en un acte al Palau de la Generalitat.

El Memorial Cassià Just vol reconèixer persones, entitats o institucions per les seves aportacions per a la construcció d'un espai comú de respecte a la llibertat religiosa, de pensament i de foment del diàleg i la relació entre les diferents confessions religioses.

El cardenal Carlo Maria Martini i la religiosa Teresa Losada han estat els guardonats en les anterior edicions. Aquest Memorial pren el nom de l’exabat de Montserrat com referent en el diàleg, l’humanisme, l’acolliment, la solidaritat, la llibertat d'esperit i la defensa de Catalunya.