Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) En una entrevista que emet aquest diumenge el programa Signes dels Temps de TV3, l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, preguntat sobre si cal un gest de perdó per part dels bisbes diu: “Ja el faig ara mateix. Jo ja l’he fet moltes vegades, el perdó, els bisbes de Catalunya l’han fet amb el document 'Al servei del nostre poble' del 2011, on vam dir que si al llarg d’aquests anys hem fet alguna cosa malament demanem humilment perdó”. L'arquebisbe afirma sobre la polèmica arran de la beatificació de Tarragona que “No m’esperava una reacció d’aquesta mena” i afegeix: “em dol molt que hi hagi ferides. No vull ferir ningú. Al contrari, el missatge vull que sigui de reconciliació, pau i perdó”.

Jaume Pujol també ha confirmat que els bisbes de Catalunya estudiaran un pronunciament sobre el paper de l’Església durant el franquisme: “Nosaltres, els bisbes, parlem sempre de les coses que hi ha sobre la taula. Hem de parlar de les beatificacions, perquè ha sortit això, què hem de dir, què no hem de dir... Ésclar que ho estudiarem”. Però puntualitza: “No tenim cap inconvenient a demanar perdó, però això ja s’ha fet. Insisteixo que hem de veure exactament què se’ns demana”.

En aquesta línia, l’arquebisbe de Tarragona diu que és el moment de fer estudi històric a fons sobre el paper de l’Església durant la República, la Guerra Civil i la dictadura de Franco: “Ara és el moment de fer un estudi històric. Encara no s’ha fet aquest estudi.” I ha reivindicat les aportacions que va fer l’Església de Catalunya en el temps del franquisme: “hem conservat la llengua, hem fet moltíssimes coses. Gràcies a l’Església la cultura catalana ha sobreviscut en època de repressió. M’agradaria que s’estudiés a fons”.

Sobre la petició de la Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat perquè visiti la fossa comuna del cementiri de Tarragona, Jaume Pujol fa públic que hi va anar fa uns dies: “Hi he volgut anar sol. He anat al cementiri sol a pregar, després d’estar amb ells, hi vaig anar sol sense fotògrafs. Jo reso tots els dies per tots els difunts, els que van morir en un cantó i un altre, els que han mort avui... Això em surt del cor”.

El contingut íntegre de l'entrevista es podrà veure aquest diumenge a les 10 del matí a Signes dels Temps en una emissió dedicada a les beatificacions de Tarragona del passat cap de setmana. L'emissió també està disponible posteriorment a Internet.

L’entrevista s’emetrà diumenge 20 d’octubre , a les 10.00 per TV3.