Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Glòria Barrete - CR) Pel teòleg basc, José Antonio Pagola, el gir que necessita el cristianisme consisteix en tornar a Jesús per a centrar-se en el seu projecte i la seva persona. Si les comunitats no coneixen ni senten la seva crida, corren el risc d’extingir-se. Ho ha explicat aquest dilluns amb la conferència “Cinc paraules de Jesús per a una societat ferida, indignada i en lluita”, en l’acte inaugural del curs de Cristianisme i Justícia.

Durant la inauguració, que per motius d’afluència de públic s’ha traslladat a l’Església de Casp, els caps d’àrea han presentat les línies d’acció del curs. En l’àrea social, Òscar Mateos ha remarcat que “cal posar fonaments teòrics en aquestes esquerdes que la crisi provoca cada dia”. Per fer-ho des de l’àrea social s’utilitzaran tres línies: “repensar l’economia des de la idea del bé comú, com regenerar la política, i repensar com podem governar una economia desbocada”. En l’àrea teològica, encapçalada per Jaume Flaquer, es treballarà “des dels eixos de Déu, de l’Església i les religions, estant sempre connectats i a prop del món actual”.

La intervenció de José Antonio Pagola, autor d’un dels llibres sobre Jesús més venuts els darrers temps, s’ha centrat en la pregunta de si “és possible generar la reacció a aquesta crisi eclesial generalitzada?”. Per fer-ho, el teòleg afirma que cal despertar les consciències, ja que l’Església “té uns quants perills que no la deixen canviar, com són la reacció automàtica que l’ha portat a veure la societat moderna com adversària; la opció pel conservadorisme que ha conduït a la cúpula de l’Església a tancar-se en la restauració fent la religió cristiana més anacrònica i caduca, i, per últim, la passivitat generalitzada que és el tret més comú dels cristians”.

El camí per trobar a Jesús és l’Evangeli

Com fer aquest canvi necessari? Pagola ho té clar. “Cal obrir camins nous, tornant a Jesús i alliberant la força de l’Evangeli en les nostres comunitats”. Ha afegit que l’esforç de tornar a la font i els orígens, a Jesús, no se li pot demanar a la jerarquia, ni als teòlegs, sinó que “som tots els cridats, ja que el cor de l’Església es troba en les comunitats cristianes”. Pagola ha esperonat els assistents afirmant que “si desconeixem a Jesús, tindrem una Església cega, i unes comunitats sordes, que després tartamudejaran les coses”.

Però, on podem trobar a Jesús i aprendre’n? “A l’Evangeli trobem la memòria de Jesús; no és catecisme el que trobem allà, sinó un estil de vida, de com estar en el món, i és en aquesta experiència de trobada amb Jesús on és possible introduir en les comunitats la fe, no com adhesió, sinó com estil de vida, realitzable en qualsevol època i qualsevol cultura”. Pagola ha volgut concloure la seva intervenció recordant que “el Regne de Déu no es construeix amb les pràctiques religioses, sinó amb la pràctica de Jesús”.
En l’acte, amb una massiva assistència d’oients que fins i tot seien a les escales, el terra i els laterals de l’Església, ha comptat amb la presència del director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell.

La inauguració s’ha pogut seguir en directe, via streaming, també a través de CatReligióTV, i ha comptat amb el hastag #PagolaCJ per anar piulant durant la xerrada.