Vés al contingut
Catalunya Religió

(Cristianisme i Justícia) El proper dilluns 14 d’octubre tindrà lloc la inauguració de curs a Cristianisme i Justícia, amb la participació del teòleg José Antonio Pagola que pronunciarà la conferència “Cinc paraules de Jesús per a una societat ferida, indignada i en lluita”.

Moltes són les persones ferides i tocades durant aquests cinc anys de crisis. I molts són els col·lectius que han transformat la seva indignació en accions i lluites concretes, esquerdant un mur per on albirar un futur ple d’esperança. Quines serien les paraules de Jesús per a tots ells avui? Qui l’escoltaria? Cristianisme i Justícia ha demanat al teòleg José Antonio Pagola una ponència d’obertura en la que respongui a aquestes preguntes.

José Antonio Pagola, sacerdot guipuscoà nascut el 1937, va cursar estudis de Teologia i de Ciències Bíbliques a la Pontificia Universitat Gregoriana de Roma, a l’Institut Bíblic de Roma i a l’Escola Bíblica de Jerusalem. Va ser vicari general del bisbe de Sant Sebastià José Maria Setién. Ha estat professor de cristologia a la Facultat de Teologia del Nord d’Espanya, a Vitòria i director de l’Institut de Teologia i Pastoral de Sant Sebastià. Especialista en l’estudi i l’aproximació històrica a la figura de Jesús de Natzaret, ha publicat diverses obres amb aquesta temàtica. Entre elles, Jesús. Aproximación histórica (2007), Jesús ante la mujer (2006) o ¿Qué sabemos del Jesús histórico? (1983). Darrerament ha publicat Jesús i el diner (2013).

Davant un món que s’esquerda: reformes profundes o receptes antigues?

Cristianisme i Justícia, centre d’estudis promogut pels Jesuïtes de Catalunya, fa trenta anys que s’ocupa de l’anàlisi dels problemes socials i l’estudi d’una teologia compromesa amb la justícia, sempre des de la realitat de les persones i col·lectius més vulnerables. En aquest acte es presentaran les línies de treball per al curs 2013-14. El centre continuarà treballant a través dels seus seminaris i grups interns en la reflexió sobre la situació social, les migracions, el diàleg interreligiós i l’ètica o la sostenibilitat.

Conscients de les múltiples esquerdes obertes a la nostra societat, Cristianisme i Justícia es pregunta si cal apostar per crear alguna cosa radicalment nova o limitar-nos a reformar el sistema actual. Aquest és l’eix del nou curs “Reformes profundes o receptes antigues”, que comptarà amb la participació d’especialistes en diversos àmbits. D’altra banda, i en aquesta mateixa línia, es consolida l’oferta dels cursos d’anàlisi de la realitat social i d’iniciació teològica, que ofereixen, respectivament, eines per a entendre i interpretar de forma crítica el què passa al nostre voltant, i una síntesi dels fonaments de la fe cristiana.

En l’àmbit de la teologia la novetat principal serà la presentació, durant el primer trimestre, del llibre Una teologia agenollada i indignada, en el qual el sacerdot i teòleg Javier Vitoria, membre de l’àrea teològica del centre, ofereix de manera ordenada els principis bàsics de la teologia de Cristianisme i Justícia, que s’ha anat desenvolupant al llarg dels trenta anys d’existència del centre.

Les qüestions més candents de l’actualitat, vistes des del punt de vista dels drets humans, tindran el seu espai al cicle Els Dilluns dels Drets Humans, organitzat conjuntament amb Justícia i Pau, i en el que s’abordaran qüestions com la problemàtica de l’atur, el desordre financer i la banca ètica, el dret a l’habitatge digne, l’assistència sanitària o la situació de la Unió Europea, entre d’altres.

L'acter d'inauguració serà retransmès en directe des de la web de Cristianisme i Justícia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.