Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR/Lleida) “Un home del Concili, que vol dir un home de tarannà obert i sensible a les persones i al nostre temps”. Aquest és el perfil del bisbe Joan Piris que va dibuixar el bisbe Sebastià Taltavull en la presentació d’un llibre editat amb motiu dels cinquanta anys sacerdotals del bisbe de Lleida: Per al bé de tothom. L’acte es va fer aquest dijous a l’Acadèmia Mariana de Lleida, coincidint amb la jornada diocesana d’enviament d’inici de curs, la trobada per animar la tasca dels agents de pastoral de diòcesis.

Piris va dir que no volia homenatges i que les celebracions de cinquanta anys de capellà les deixava per la missa que es farà aquest diumenge a la catedral. Però va agrair l’edició del llibre: “Després de llegir-lo, em vaig preguntar si ja m’havia mort...”.

La publicació recull les seves cartes pastorals a Lleida i inclou un llarg resum de la seva visió pastoral analitzada pel bisbe Taltavull. Precisament, Piris va recordar que quan va arribar a Menorca de bisbe el 2001, Sebastià Taltavull era el vicari general “i al cap d’un mesos el vaig decapitar”.  També en la presentació, el vicari general, Ramon Prat, va remarcar que “no és una felicitació per quedar bé, per adular, o fer comèdia”. Que volien un bisbe feliç i que “la felicitat del bisbe Joan és que l’Església funcioni, que ens estimem i servim a tothom”

El perfil d’un home fill del Concili Vaticà II que va descriure Sebastià Taltavull inclou “un home que prega i discerneix” i “un home que estima el ramat i que cada vegada el coneix més”. Va destacar la seva forma de treballa sinodal, “de caminar junts” i sobretot de proposar “una pastoral que demana una mirada esperançada, sempre centrada en la lectura creient de la Bíblia, deixant-se guiar pel far de l’esperança cristiana”. Un perfil pastoral que també l’ha portat a “assegurar una bon presència de l’Església en la societat lleidatana”, a fer “una Església centrífuga”, on hi pugui venir tothom.

“Els fets ho demostren”, i com a màxim exemple va posar el gran interès que ha posat el bisbe Piris en el projecte de reconversió de l’antic seminari en un edifici d’habitatges socials per a famílies desnonades. Un projecte que neix abans que el papa Francesc demanés que els edificis buit de l’Església es dediquessin als pobres i que dissabte passat el papa va poder conèixer de primera mà. Segons Taltavull ”aquest és un dels fets de caritat que avalen i donen credibilitat a tot el que puguem parlar”.

Un projecte que també enllaça amb la voluntat d’implicar el màxim de gent en els projectes diocesans i de sortir cap a fora: “Jesús no ens va dir ‘poseu-vos als despatxos i que la gent vingui’, ens va dir ‘aneu’”.

Taltavull també va incloure en el perfil pastoral de Joan Piris, el “d’un home que pateix, que ha patit les responsabilitat dels càrrecs i les incomprensions”. Un referència sobre el ligiti obert sobre les peces del Museu de Lleida que es va trobar en arribar a la diòcesi i que el mateix Piris ha reconegut que ha estat un obstacle per la seva tasca pastoral.

La figura del papa Francesc va estar molt present en aquest balanç de la trajectòria pastoral de Piris i en les seves paraules d’enviament d’inici de curs. “50 anys aguantant!” va explicar Piris que li va dir el papa aquest dissabte en parlar de les noces d’or sacerdotals.

Piris va emmarcar els objectius del curs en la demanda del Vaticà II i del Concili Provincial Tarraconense a sempre fer més. “Els objectius pastorals són variacions sobre el mateix tema, però que sempre han de ser un pas més”. I va remarcar que la pràctica pastoral també demana sempre una avaluació del que ja s’ha fet, amb “una mirada amb llums llargues”.

Una pregària i les paraules d’enviament del bisbe van tancar l’acte d’inici de curs, que coincidint amb la presentació del llibre dedicat a Piris va comptar amb la presència de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; el delegat del Govern, Ramon Farré; i el vicepresident de la Diputació, Miquel Padilla.  

 

Entrevista Bisbe Joan Piris 23.9.2013 from MCS.Bisbat de Lleida on Vimeo.