Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Laura Mor –CR) Terrassa acull els joves de les Germandats i Confraries de tot l’Estat des de demà divendres 27 i fins al diumenge 29. És l’Encuentro Nacional de Jóvenes de la Hermandad de Cofrarías, la primera trobada juvenil on es convoquen les tres variants d’aquestes germandats per enfortir el seu teixit associatiu, treballar la qüestió social i caritativa, i posar fil a l’agulla amb el relleu generacional.

Entre els organitzadors d’aquesta primera trobada hi ha el Consell General de Germandants i Confraries de l’Arxidiòcesi de Barcelona, l’Associació de Joves Confrares de Barcelona i el bisbat de Terrassa, que preveuen l’assistència de més d’un centenar de joves, tot i que les inscripcions encara estan obertes.

Un dels objectius de la trobada és estrènyer lligams entre confraries per a superar l’estereotip que els distingeix segons el seu culte. Només a la provincia eclesiàstica de Barcelona, que agrupa les diòcesis de Sant Feliu, Terrassa i Barcelona, hi ha més de setanta confraries i germandats. Aquesta organització secular diferencia les germandats penitencials, que s’ocupen del culte de Setmana Santa; les sacramentals, que rendeixen culte a partir de l’eucaristia i treballen al voltant de la festivitat del Corpus; i les de glòria, que cobreixen la resta de l’any, per exemple, amb l’adoració de la Mare de Déu del Carme o la Verge del Rocío.

Per als promotors d’aquesta primera trobada és important reconèixer els punts en comú: la necessitat de formar-se per a assumir responsabilitats i de treballar la caritat i l’acció social. I així assenyalen una de les apostes de l’encontre: “A més a més de la formació catequètica ens toca fer caritat”, diu Elisabet Mendoza, directora de l’aplec. I hi afegeix que es tracta d’una dimensió ineludible en la realitat en què viuen avui els joves confrares, tal com ja apuntaven fa dos anys els grups catalans d’aquestes entitats en un congrés a Mataró.

Un espai per a treballar un relleu generacional

Amb motiu de la convocatòria, Mendoza també explica un segon repte que tenen els joves avui a les germandats: “Hem de donar un cop de mà a la Junta Directiva i per a assumir aquesta responsabilitat hem de fer formació”. Un treball, diu, que ha de ser bidireccional, “en què els grans també puguin aprendre dels joves”.

El programa d’actes inclou diverses taules rodones sobre mètodes de treball, la vocació dels grups participants i l’ús de les noves tecnologies de la comunicació com a eines per a l’evangelització.

L’acte inaugural de la trobada, que es realitzarà principalment a l’Auditori Municipal de Terrassa, comptarà amb la presència del bisbe de la diòcesis, Josep Àngel Saiz Meneses, de l’alcalde de la ciutat, Jordi Ballart, i d’Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Diumenge tindrà lloc una missa de cloenda presidida pel bisbe a la catedral de Terrassa.