Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri –CR) Un cristianisme adult, encarnat però no diluït, i amb la centralitat de la figura de Jesús, és el perfil de cristianisme que s'ha reivindicat aquest dimecres en la presentació del darrer llibre del sociòleg Javier Elzo. En la presentació a la Llibreria Claret de Los cristianos ¿En la sacristía o tras la pancarta? Elzo ha comptat amb les aportacions del  president Jordi Pujol i del degà de la Facultat de Comunicació Blanquerna Josep M. Carbonell.

Elzo no ha negat que el llibre neix en part d’una “irritació” per la manera que es mostra una Església intransigent, però el llibre va molt més enllà de la lamentació. “Busco una fe adulta, que sàpiga donar raó del que diu i perquè ho diu”, ha explicat Elzo, amb una fe “que doni sentit a la seva vida i s’arreli en la societat actual”.

En aquest procés ha insistit en la necessitat “d’abandonar la idea de cristianitzar el món, aquella idea constantiniana que com ja no mantenim el poder polític, hem de mantenir el poder moral”. Per això, també dedica bona part del llibre a la seva reflexió personal i experiència sobre Jesús.

Tot i que el llibre va ser escrit principalment just abans del canvi de pontificat, manté la seva crítica a una reacció davant de la secularització que es mou entre “un cristianisme infantil, en el que obeint ja n’hi prou” i un “cristianisme adolescent, que s’ha d’afirmar dient sempre que no”. Els darrers mesos ha observat amb curiositat com “amb el papa Francesc, alguns s’han passat del segon model al primer i ara els sembla bé tot el que diu o fa el papa”.

En la presentació Elzo s'ha reivindicat com a basc, “i des d’aquesta església encarnada visc la meva fe. No pot ser d’altra manera.” També ha volgut remarcar que havia insistit per fer una presentació a Barcelona, “per gratitud” ja que “gran part del llibre està fet a Catalunya”. Per això ha citat algunes de les intervencions que ha fet els darrers anys convidat per institucions catalanes que l’han ajudat a configurar el pensament del llibre com el Grup Sant Jordi, la Càtedra de Pensament Cristià del bisbat d’Urgell, la Fundació Blanquerna o Esade; i el seguiment de l’actualitat religiosa de Catalunya en temes com la carta de benvinguda a Benet XVI que van publicar diverses personalitats catalanes.

La ventada del Concili

El president Jordi Pujol ha coincidit en la dificultat que es troben els cristians en la societat actual “que quan es queden a casa els critiquen per quedar-se a casa, i que quan surten al carrer els critiquen per sortir i els diuen que tornin a casa”. Però també ha remarcat com el llibre ajuda a veure amb una visió global del món que “el catolicisme no va de cap a caiguda”. Si bé és cert que “des d’aquí, anant a missa pot semblar que sí”, però també es pot veure que les enquestes diuen “que l’obra social de l’Església és molt ben valorada i que els capellans aproven en reconeixement, que no és poca cosa”.

En la seva intervenció l’expresident de la Generalitat va emmarcar l’evolució de l’Església els darrers anys en l’aposta que va fer el Concili Vaticà per “treure la pols” que s’havia acumulat a l’Església: “I quan hi ha una gran ventada se’n va la pols però els papers queden desordenats. Després del Concili, quan s’han volgut ordenar els papers no sempre ha anat bé”. Per Pujol, el que és molt rellevant del llibre és que “enmig d’una certa confusió que tots plegats tenim subratlli molt la figura de Jesús”.

Per la seva banda, el degà de Facultat de Comunicació Blanquerna i president de la Fundació Joan Maragall, Josep Maria Carbonell, ha dit que el d'Elzo és un “dels darrers llibres que he gaudit més llegint”. Per Carbonell és molt rellevant les aportacions que qüestionen la secularització com a desaparició del fet religiós de la societat. I, en aquest context, la necessitat d’un “laïcitat inclusiva, que pot ser bona per la societat”. 

Carbonell també ha elogiat “l’aposta per un cristianisme encarnat, que no vol dir diluït en la història: compromès en la història però no dissolt en la història”. Una experiència que ha de passar per “un humanisme cristià obert a tots els homes de bona voluntat” però que no ha de portar a “un cristianisme orfe de la resurrecció”.

L’acte ha estat presentat per Enric Masllorens i el llibre ha estat introduït pel director editorial de PPC Lluís Aranguren, que ha remarcat com el llibre reclama “un cristianisme del segle XXI més amorós que doctrinal”. Javier Elzo també ha estat acompanyat entre el públic pel director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell; el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Màxim Muñoz; el secretari general de l’Escola Cristiana, Enric Puig; el president de la Fundació Blanquerna, Salvador Pié; el president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), Carles Duarte; el filòsof Francesc Torralba o periodistes com Joan Tàpia.