Vés al contingut
Catalunya Religió

(Toni Roman) "Que a través de la nostra acció i amb la força de tots, la comunitat de creients sigui un signe del teu amor per tots els homes i dones, per tots els joves i nens. Amb la força del teu Esperit, ajuda’ns a continuar la teva Acció amb fe, alegria i creativitat". Així acabava la pregària inicial de la trobada que el Moviment Cristià de Joves-Moviment d'Universitaris i estudiants cristians van convocar aquest dissabte per a presentar l'Acció Catòlica General.

El motiu central de la trobada: presentar el projecte de l’Acció Catòlica General com a mitjà per a formar un laïcat associat, arrelat a la parròquia i a l'Església diocesana que permeti als laics desenvolupar-se en la seva plenitud en l'Església i en la seva missió en el món.

La proposta ha estat presentada pels dirigents i el consiliari general de l’Acció Catòlica General, Higinio Junquera, Miguel Ruiz i Fernando Altemir, repectivament, que han aportat l'experiència de les diòcesis d'Espanya, i el testimoni d'Anna Eva Jarabo, militant d'Acció Catòlica especialitzada (Moviment de Professionals Cristians) a la diòcesi de Barcelona.

Aquesta jornada ha reunit una seixantena de laics, capellans i religiosos de diferents diòcesis, entre ells alguns delegats diocesans de laics i de joves. El bisbe auxiliar Sebastià Talatavull els ha acompanyat tota la jornada. Els encarregats de l’acollida i presentació de la trobada han estat les responsables del Moviment a Barcelona, Silvia Urbina i Gemma Manich, i el consiliari diocesà, Toni Roman.

Les novetats de l’Acció Catòlica General

L'espiritualitat s’ha presentat com a eix principal en aquesta Acció Catòlica renovada. Es tracta d’una espiritualitat que fonamenta i anima la missió dels laics, que troba en la pregària l'escola del coneixement de Déu que permet retrobar-lo després en el quotidià de la vida. Una espiritualitat que viu la unitat de la vida, que no fragmenta l'existència entre l'espai religiós-creient-sagrat i la vida familiar, social, professional, cívica.

També s’ha situat l’Acció Catòlica General en la parròquia, on hi troba el lloc per a viure, per a aportar el seu ser laïcal, per a celebrar la fe i ser comunitat.

Un altre dels seus trets diferencials és la seva ajuda a formar laics capaços de ser veu de l'evangeli enmig del món i veu del món en l'Església; laics capaços de donar raó de la seva esperança.

I, finalment, s’ha dibuixat l’acció com un continuum infants-joves-adults; un mateix estil en diferents etapes que es viuen sense trencaments.

En definitiva, s’ha constatat que l'associació dels laics pot multiplicar la pobresa d'algunes realitats parroquials generant riquesa humana i eclesial, perquè fer pinya sempre multiplica exponencialment. Ha estat experiència del "Déu amb nosaltres", que ens obre nous camins per a reconèixer-lo, viure'l i anunciar-lo, posant vi nou en bots nous.

La jornada formativa ha finalitzat amb unes paraules encoratjadores del bisbe Sebastià i amb el dinar a la seu del Seminari Conciliar, fet que ha permès encara poder fer un primer ressò del que s’acabava de compartir i començar a establir contactes per poder treballar més en xarxa i anar concretant aquest nou impuls per aquesta Acció Catòlica renovada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.