Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals - CR) CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP han rebutjat aquest dimecres al ple del Parlament una proposició de llei presentada per C's on es demanava prohibir el burca a l'espai públic, una iniciativa que només ha comptat amb el suport del PP.

C's demanava que el Parlament sol·licités una modificació de la Llei Orgànica de la Llibertat Religiosa per afegir explícitament la prohibició de qualsevol indumentària que tapi completament la cara, apel·lant a la seguretat pública i al lliure desenvolupament de la personalitat individual.

Segons la portaveu de C's, Carina Mejías, cal combatre “les posicions totalitàries i fanàtiques que apel·len a motius religiosos i que estan en contra dels nostres principis democràtics”. “No hi ha cap passatge de l'Alcorà on es parli del burca”, ha apuntat la parlamentària, definint aquesta peça de roba com “un instrument de dominació, una presó per a la dona”, i ha lamentat també l'augment de “l'Islam radical” en localitats com Lleida.

El PP ha estat l'únic partit que ha secundat la iniciativa que ha presentat C's. La diputada Dolors López ha recordat que la seva formació ja ha demanat al Senat prohibir el burca i ha recalcat: “La diversitat ha de ser integrada. Els que venen en un país no poden acdtuar en contra dels nostres valors”.

López ha expressat la seva preocupació després que alguns grups hagin assegurat que regular el burca pot implicar que hi hagi dones que es puguin veure obligades a quedar-se recloses a casa: “És com dir que les dones no han de denunciar maltractaments per evitar represàlies”, ha argumentat.

La majoria, en contra

Els partits d'esquerres i CiU han expressat el rebuig frontal a la proposta de C's. Des d'ICV-EUiA, Marta Ribas ha recalcat que precisament, els països europeus on s'han aprovat normes en contra de l'ús del burca és “on la ultradreta és més forta”, i després d'apreciar que tan PP com C's volen crear un problema allà on no hi és, ha defensat que la llei de Llibertat Religiosa ha de revisar-se, perquè avalen “els acords entre l'Estat i la Santa Seu, que tenen una més que dubtosa constitucionalitat”.

Glòria Renom (CiU) ha començat la seva intervenció citant al filòsof Ramon Llull, i ha destacat la importància que des dels poders públics es treballi per “assolir una bona convivència, en respecte i diàleg”. “La integració entre les diferents creences és una realitat ben reconeguda a casa nostra”, ha conclòs.

Des d'ERC, el diputat Pere Bosch ha manifestat que només amb la prohibició per llei de l'ús del burca no n'hi ha prou per acabar amb el seu ús, i per això ha defensat “polítiques integrals d'integració, enfocant el tema de forma seriosa i real”.

Miquel Iceta (PSC) ha recordat que quan l'Ajuntament de Lleida va intentar regular l'ús del burca mitjançant una ordenança, el Tribunal Suprem en va acordar la suspensió. David Fernández (CUP) ha advertit del risc de que la Islamofòbia sigui al Segle XXI “el que l'antisemitisme va ser al Segle XX”.

En aquest sentit, en el debat al Parlament també ha intervingut l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, per defensar la ordenança i afirmar que era una “regulació exemplar” i que va tenir efectes, doncs l'ús d'aquesta indumentària va disminuir.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.