Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Aquest dijous, que es compleixen setanta anys de la mort de l’arquebisbe de Tarragona Francesc Vidal i Barraquer, l'arquebisbat de Tarragona inicia dotze mesos que dedicarà a recordar la seva figura: "l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, testimoni fidel (1943-2013)". Manuel M. Fuentes, capellà i director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, explica a CatalunyaReligió.cat que es pretén recuperar el caràcter conciliador i la vàlua personal, per sobre de la polèmica històrica que ha estat vinculada al cardenal de Tarragona mort a l'exili. Va poder escapar de la persecussió del 1936, però acabada la Guerra Civil el govern franquista no el va deixar tornar a ocupar la seva seu. 

Durant la conferència inaugural de l’any Vidal i Barraquer que es farà dijous, Fuentes vol destacar com l’actitud del cardenal tarragoní ensenya com sempre hi ha respostes alternatives, lluny del servilisme, la comoditat o la por. L’arxiver assenyala la importància de recordar l’arquebisbe per la seva lucidesa. "En lloc de deixar-se portar per la voràgine va saber veure que si signava la carta de l’episcopat español seguint la prescripció franquista comprometria el futur de l’Església, que deixaria de ser lliure per a la seva acció pastoral".

El compromís amb l’Església catalana per part del cardenal Francesc es fa evident durant els primers anys del segle XX, així com l’esforç per crear ponts de diàleg amb la República i salvaguardar els perseguits pels dos bàndols. Avui, amb aquest any commemoratiu es pretén recuperar també la seva tasca constant des de l’exili: el seu treball per la pau i la preocupació per protegir de la persecussió la seva església.

Inici dels actes i inauguració de l’exposició dedicada als màrtirs

Aquest any commemoratiu comptarà amb diferents actes que començaran aquest dijous amb una missa a la catedral de Tarragona i una conferència sobre la necessitat de purificar la memòria, impartida pel professor Fuentes, entre d’altres activitats. Aquest mateix dia s'inaugurarà una exposició que recull el testimoni dels màrtirs de Tarragona, entre els que s’hi troba el llavors bisbe auxiliar de Tarragona Manuel Borràs, amb un panell exclusiu dedicat al seu pastor fidel: Vidal i Barraquer.

Aquest aniversari coincideix amb els actes de beatificació que es faran a Tarragona el proper 13 d’octubre. Per això, remarcar l'aniversari de la mort de Vidal i Barraquer també és una manera de recordar que "l'Església a Catalunya va patir una segona persecussió pel fet de ser catalana i una tercera que va esborrar un estil de pastoral propi més europeu que s'havia construït els anys 20 i 30", explica Fuentes.  També creu que la seva figura, "el fa molt especial en el moment que vivim" i que és poc coneguda.

“He quedat meravellat en conèixer l’heroisme admirable dels vostres companys i germans, edificat de la fermesa, constància i dignitat de molts en sofrir un martiri més llarg i potser no menys gloriós”, va dir l’arquebisbe exiliat en una carta als seus companys de diòcesi, mentre el règim franquista no el deixava retornar. I hi va afegir el seu patiment particular: "Com em plau poder dir que he sofert quelcom pel Crist, i que, encara sóc pobre i sofrent, com vosaltres, per la causa d’Ell".

També en la seva carta va recomanar prudència que, deia, no significa inacció ni peresa, sinó "fer tot el que es pugui i arribar fins on es pugui". Aquestes paraules expliquen perquè aquest any memorístic incideix en el seu "testimoni fidel, perquè va ser fidel una manera de ser coherent".