Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals/CR) Aquest dimecres 4 de setembre, coincidint amb la sortida de la primera estrella, comença un nou any nou jueu: el 5774.

És la festivitat del 'Rosh Hashaná', cap d'any en hebreu, que ve marcat per un període d'instrospecció interior on un mateix fa un examen de consciència. Cada any, cada 'Rosh Hashaná' és una oportunitat per cambiar, per tornar a començar, per renéixer.

La tradició estableix que a la vigília de 'Rosh Hashaná' s’encenguin espelmes i es recitin bendicions, i el dia següent, el primer de l'any, col·loquen fruita nova de l'estació de l'any corresponent.

Les comunitats jueves catalanes celebren aquest dimecres un breu servei religiós d'una hora el dissabte al vespre, i després comença un àpat comunitari, on no faltaran a taula pomes i mel, entre altres aliments.

L’objectiu del sopar és donar la benvinguda al nou any jueu menjant productes que simbolitzen dolçor: pomes i mel. Aquests dos aliments també poden formar part de targetes de felicitació del nou any.

Al dijous, continuarà la celebració: es farà un servei més llarg, i aquest acte té la seva importància, ja que es tornaran a llegir les Escriptures des del començament, per acabar, l'any vinent, amb el darrer llibre de la Torah (Antic Testament pels cristians).

El periode de reflexió que comença amb 'Rosh Hashaná' dura deu dies i culmina amb Yom Kipur, que comença el 13 de setembre, i que és el dia del penediment i l'expiació dels pecats, segons han explicat a Catalunya Religió des d'una de les quatre comunitats que hi ha a la capital catalana.