Vés al contingut
Catalunya Religió

(FTC) La Facultat de Teologia de Catalunya (FTC), amb el patrocini del Pontifici Consell de la Cultura del Vaticà, engega, a partir del mes d’octubre, el primer curs online en l’àmbit catòlic que posa a l’abast els fruits més madurs del diàleg ciència-fe en els darrers 30 anys. Gràcies a aquest diàleg, els alumnes faran créixer la comprensió de la teologia, a la vegada que dóna molt bones referències ètiques a la ciència per estar sempre al servei dels homes i les dones. El curs, tot i estar obert a tothom, té una atenció especial per a aquelles persones que tenen un rol formatiu dins l’Església –professors d’escoles cristianes, sacerdots, religiosos o catequistes-. La informació detallada del curs, que s’impartirà inicialment en castellà, tot i que properament es traduirà al català i a l’anglès, està recollida aquí.

Des de l’organització del curs consideren que una de les principals dificultats culturals per acollir l’Evangeli és la relació ciència-fe. La sensació de moltes persones és que es tracta de dos àmbits intel·lectuals totalment irreconciliables. Per aquesta raó, en aquest curs s’aborden les principals qüestions que atenyen a aquesta relació per donar respostes positives. El Pontifici Consell de la Cultura ha ofert el seu patrocini al curs precisament perquè el diàleg fe-ciència és una de les seves prioritats. La FTC manté una relació molt positiva i fluïda amb aquest Ministeri vaticà –cal recordar la col·laboració que es va establir en l’organització de l’Atri dels Gentils a Barcelona, l’any 2012-.

Science and Faith és un curs sense afany de lucre i l’únic objectiu és la divulgació ciència i fe. La majoria dels professors, que són docents de la Facultat de Teologia de Catalunya, de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Facultat de Filosofia de Catalunya (URL) i de la Pontificia Universitat Gregoriana de Roma, són experts en el diàleg ciència i fe. Han ideat un sistema de beques –tenint present en PIB de cada país, sobretot pensat per als països de l’Amèrica Llatina-, a partir del qual es pot becar el curs fins a un 95%. El vídeo de presentació del curs, que es troba a la pàgina web de Science and Faith, explica els seus objectius i el seu contingut.

La ciència i la fe, per fi “amigues”

El setembre del 2008, un grup de professors de la FTC amb estudis científics i teològics va crear el Theoscience, un grup d'estudi i de divulgació del diàleg fe-ciència. La dimensió d'estudi s'ha materialitzat en el llibre Trinitat, Univers, Persona. Ciència i fe en diàleg (abril 2013), i la dimensió divulgadora s’ha canalitzat a través del web. Des d’aquest grup es pretén divulgar el que ha suposat el diàleg teologia-ciència perquè estan convençuts “que ens trobem en el millor moment de la història d’aquest diàleg. Hem entrat en una fase fecunda en la qual els malentesos històrics estan ja àmpliament superats. Aquest diàleg està molt viu en ambients acadèmics, però ha arribat l’hora de divulgar els seus principals fruits perquè formin part del nostre teixit cultural”. S’ha acabat, per tant, aquella suposada “enemistat” ciència-fe: “Ens trobem en un moment històric privilegiat d’aquesta relació; l’”ecumenisme” entre aquests dos àmbits de saber està molt avançat, i cal donar-lo a conèixer”, afirma el Dr. Emili Marlés, professor de la FTC i director del curs Science and Faith.

Arran de les reticències entre la ciència i la teologia-fe, Emili Marlés apunta que “Si fem un repàs històric veurem com les dificultats es poden reduir a dues: l'heliocentrisme (Galileu) i l'evolucionisme biològic (Darwin). El problema de fons era d'interpretació de la Bíblia: per primera vegada en la història la concepció del món antic (que és el que queda reflectit en la Bíblia) difereix de la concepció del món modern. Aquestes dificultats han suposat un aprofundiment en la manera correcta d'interpretar la Bíblia. Però si pensem en la resta de descobriments científics -la relativitat, la mecànica quàntica, el genoma humà...- constatem que no hem trobat cap conflicte”. Per tant, conclou: “Les dificultats actuals mai no són degudes a nous descobriments sinó al mal ús que es pot fer de la ciència quan s'utilitza el seu potencial en contra de la persona humana”.

El contingut del curs i el reconeixement acadèmic

El curs Science and Faith està estructurat en 12 lliçons que es realitzen en 10 mesos, a partir d’un modern mètode d’aprenentatge e-learning. D’aquesta manera, es pot compaginar amb una jornada de treball, ja que es tracta de fer entre dues i tres hores a la setmana. Com a exemple d’una de les lliçons del curs, a la pàgina web es pot trobar aquest vídeo amb els primers minuts d’una de les lliçons.

La primera part del curs aborda dos temes amb un gran ressò social: el cas Galileu i la interpretació de Gn1. Després vol bastir les bases filosòfiques necessàries per fer un bon diàleg, amb temes tant importants com la manera en la que ciència i teologia coneixen la realitat i un estudi de la seva manera de relacionar-se al llarg de la història. En el curs també s'aprenen aquells coneixements científics que tot cristià ha de saber -respecte a les teories del Big Bang i de l'evolució de les espècies-. Finalment, el curs entra en l'àmbit més teològic i es pregunta com es pot concebre el concepte de creació en un món que evoluciona, o quina relació es pot trobar entre Crist i l'evolució còsmica.

El reconeixement teològic: el curs té un pes acadèmic de 6 ETCS (144 hores). Aquests crèdits seran reconeguts per la Facultat de Teologia de Catalunya com a crèdits aplicables al Baccalaureatus de Teologia (Grau), en aprovar-se el curs. Pel que fa al reconeixement civil: és reconegut com a curs de formació permanent gràcies al conveni entre la FTC i la Generalitat de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.