Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Carla Herrero Nebot/CR) El catolicisme a l'Àsia és molt minoritari tot i que hi ha zones on s'està estenent, i molt. És el cas d'Indonèsia i en concret en indrets com Flores o Timor. Màxim Muñoz, provincial dels claretians de Catalunya, ha passat aquest estiu tres setmanes a Indonèsia i una al Japó visitant les comunitats claretianes que hi ha allà. La situació entre un i altre país és molt diferent. "A Indonèsia hi ha moltíssimes vocacions, tantes que s'ha de saber discernir bé. Al Japó, en canvi, és més similar a la situació d'aquí".

A Indonèsia la majoria de claretians són autòctons i molt joves. "Allà moltes confessions creen comunitats perquè hi ha molta demanda de ser religiós. De fet, n'hi ha que s'implanten exclusivament per buscar vocacions. Em va sorprendre molt!", explica Màxim Muñoz. "És per això que és tant important discernir vocacions i veure relament la implicació de la gent, ja que en alguns casos, al tractar-se d'un fenòmen ben vist socialment, hi ha joves que volen entrar sense tenir realment clara la vocació. Especialment en els nois, que a més d'estar ben vist socialment, tenen el plus de la dignitat dels capellans".

Al Japó la presència cristiana és molt minoritària i la religió és força versàtil. És habitual que hi hagi gent que sigui alhora xintoista i budista, per exemple. "Es tracta d'una societat molt religiosa, però on la religió implica molt poc la persona, els valors, l'estil de vida, etc.", explica Muñoz. 

"A Indonèsia m'ha sorpès la joventut i el potencial que tenen. És un cristianisme molt jove que cal anar desenvolupant perquè hi ha alguns factors de la nostra secularització que acabaran arribant i cal estar preparat" comenta preocupat. "És per aquest motiu que els he insistit molt que s'ha de treballar la convicció personal".

A nivell social les comunitats claretianes estan treballant molt. A Indonèsia han creat una escola de Formació Professional. Pel que fa als centres formatius de vocacions, Màxim Muñoz assegura que "el nivell d'exigència és molt alt i que malgrat que uns quants joves finalment no acabin sent capellans, s'han endut una formació personal i acadèmica potent".

Aquest viatge enforteix també la relació de la provincia de Catalunya amb les comunitats claretianes de l'Ásia, que els darrers anys s'ha visualitzat amb la presència de joves claretians asiàtics a Catalunya. Una relació que ve de fa temps ja que l'actual superior generals dels claretians, el lleidatà Josep Maria Abella va ser destinat al Japó sent seminarista i ha dedicat la major part de la seva vida al continent asiàtic.