Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals/CR) Amb la inauguració setmanes enrere d’un restaurant ‘kosher’ a la Rambla, ja són cinc els comerços que hi ha a la capital catalana de productes que respecten els preceptes de la tradició jueva. En total, hi ha quatre restaurants, i una llibreria situada a l’antic Call, a més d’una botiga situada en l’antiga Sinagoga major al carrer Marlet.

Hi ha tres restaurants que dispensen aliments amb el certificat de ‘kashrut’, és a dir, que compleixen amb els protocols que estableixen les Escriptures. ‘Shalom Kosher’, ha obert aquest 2013 i està a les Rambles, i s’autopromociona com a local especialitzat en ‘ensaladillas’ i carns a la graella.

També hi ha el ‘Delicias Kosher’, al número 125 del carrer Santaló, i que recentment ha obert un local a la Boqueria (Pge.Birreina 2). La tercera opció és ‘Jaliví Kosher Club’, siuat al número 294 del carrer Diputació, i que compta amb una xef israeliana d’origen marroquí i amb música relaxada que també procedeix d’Israel.

A aquests comerços, també s’hi ha de sumar dos establiments a l’antic Call de Barcelona, on van residir els jueus fins que al 1391 fou assaltat. Al soterrani del número 7 del carrer de Sant Domènec del Call, hi ha la més antiga de les sinagogues barcelonines, que es va recuperar als anys 90, i a l’interior hi venen objectes tradicionals jueus i alguns records. 

Al número 9 del carrer Sant Honorat hi ha ‘Call Barcelona’, un espai gestionat per la comunitat Jabad Luvavich on hi ha una vinoteca de vins ‘kosher’, una llibreria i un espai on venen objectes de ‘judaica’, com canelobres, mezuzot (estoig situat a l’entrada de les cases jueves, que conté un pergamí on es recorda que Déu és omnipresent), hanukkiyyà canelobre de nou braços que s'utilitza durant la festa de Hanukkà, festa de la llum que se celebra normalment al desembre), quipàs (casquet pels homes) o tal·lit (xals ritual), entre altres.

'Cashrut' (que en hebreu significa 'correcte' o 'apropiat'. 'Casher', conegut també com 'kosher'. La tradició jueva té una sèrie de preceptes alimentaris, que es recullen en la Torah, concretament en el llibre del Levític. Hi ha aliments que es consideren purs, per tant compleixen amb els preceptes, i altres que no són 'casher', que en hebreu es denominen 'trefá'.