Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) «Aneu a tots els pobles i feu-los deixebles meus». El lema de la Jornada Mundial de Joventut ha estat la crida que ha fet als joves el papa Francesc en la missa de clausura que s’ha celebrat festivament aquest diumenge a Rio de Janeiro. La platja de Copacabana ha estat l’escenari per tancar la trobada. Francesc ha demanat que l’experiència de la trobada no quedi “tancada en la vostra vida o en el petit grup de la parròquia, del moviment o de la comunitat”. Compartir la fe “és el mandat que el Senyor confia a tota l'Església, també a tu” i no “és un mandat que no neix de la voluntat de domini o de poder, sinó de la força de l'amor”.

Francesc ha presentat un Jesús que “no ens tracta com a esclaus, sinó com a homes lliures, amics, germans” i ha recordat que “l'Evangeli no és per a alguns sinó per a tothom”. Per Francesc, en aquesta tasca “l'Església necessita els joves, de l'entusiasme, la creativitat i l'alegria que els caracteritza”. Una tasca que s’ha de fer “sense por”, “junts”, i “per servir”.

El servei que ha proposat Francesc als joves passar per “deixar que la vostra vida s'identifiqui amb la de Jesús, és tenir els seus sentiments, els seus pensaments, les seves accions. I la vida de Jesús és una vida per als altres. És una vida de servei”. Uns joves als qui també ha proposat la força de l’Evangeli “per arrencar i enderrocar el mal i la violència, per a destruir i enrunar les barreres de l'egoisme, la intolerància i l'odi, per a construir un món nou”. “Jesucrist compta amb vosaltres. L'Església compta amb vosaltres. El Papa compta amb vosaltres”, ha dit entre aplaudiments. Podeu llegir l’homilia sencera a Les homilies del papa Francesc.

“Constructors de l'Església i protagonistes de la història”

En el mateix escenari, dissabte a la nit es va celebrar la vetlla de pregària i l’adoració eucarística habitual en la JMJ. En aquest acte, el discurs del papa va ser una invitació personal als joves a trobar-se i a acollir Jesús: “Sóc un jove badoc?... Som inconstants davant les dificultats, no tenim el valor d'anar a contracorrent?... Tinc en el meu cor el costum de jugar a dues puntes, i quedar bé amb Déu i quedar bé amb el diable?...” els va anar preguntant perquè cadascú contestés en silenci. “Sé que vostès apunten ben amunt, a decisions definitives que donin ple sentit. És així, o m'equivoco?”

Per aconseguir-ho els va demanar “entrenament” que passa per la pregària: “Preguntin a Jesús, parlin amb Jesús. I si cometen una errada en la vida, si fan una relliscada, si fan alguna cosa que està malament, no tinguin por. Però sempre parlin amb Jesús, en els moments bons i en els dolents”. A més de la pregària, Francesc va proposar-los tres “camps d’entrenament” per seguir a Jesús: “la pregària, els sagraments i l'ajuda als altres, el servei als altres.

Finalment els va convidar a ser “constructors de l'Església i protagonistes de la història”. “Nois i noies, si us plau: no es fiquin a la cua de la història. Siguin protagonistes. Juguin per endavant. Xutin endavant, construeixin un món millor. Un món de germans, un món de justícia, d'amor, de pau, de fraternitat, de solidaritat”, els va demanar en nom de l’Església. “Si us plau, no deixin que altres siguin els protagonistes del canvi. Vostès són els que tenen el futur. Segueixin superant l'apatia i oferint una resposta cristiana a les inquietuds socials i polítiques que es van plantejant en diverses parts del món”.

Citant Teresa de Calcuta els va recordar que per fer aquest canvi només hi ha una manera: “Per on comencem?¿Per on? Per vós i per mi. Cada un, en silenci una altra vegada, pregunteu-vos si he de començar per mi, per on començo. Que cadascu obri el seu cor perquè Jesús els digui per on començo”.