Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

-Vacances Singulars I-

(Ramon Bassas –CR) Quan parlem amb ell, enganxem Emili Turú, Superior General dels Germans Maristes des de fa quatre anys, el dia abans de volar de Roma, on resideix, fins a Bolívia. Marxa per assistir “a una assemblea de germans-laics maristes”. Es refereix a la que s’ha celebrat del 12 al 15 de juliol a Santa María de los Andes, a la zona de Santa Cruz de la Sierra d’aquest país, que marca l’inici d’un intens estiu que s’assembla a tot menys a unes vacances, tot i que recorrerà quatre dels cinc continents en menys temps que Phileas Fogg.

“Tot i que cada any he pogut trobar un temps, uns 10 o 15 dies, per desconnectar de tot i marxar de vacances fora de Roma, enguany no ho podré fer”, diu Turú, qui normalment aquests dies de vacances els passa amb un membre de la seva família i algun germà de comunitat, “i prenent com a base alguna comunitat marista, aprofitem per conèixer noves realitats: un any va ser Hongria; un altre Bèlgica; un altre nord d’Itàlia i Àustria o París...” diu aquest català de 58 anys amb tota una vida dedicada a la Institució Marista, on ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat. Aquesta institució fou fundada el 1817 (d’aquí quatre anys en farà 200) per sant Marcel·lí Champagnat i compta avui amb 3000 religiosos repartits en 79 països arreu del món, amb 40.000 laics que hi col·laboren i mig milió d’infants i joves als que atenen, sobretot a través de l’educació.

Vaig al sud, on no hi ha vacances

“La singularitat d’enguany és que el clàssic temps de vacances de l’hemisferi nord el passaré la major part del temps en el sud, on les vacances són en una altra època”, es justifica. Després de Bolívia, Turú ja ha baixat fins al Brasil, a la trobada de joves maristes prèvia a la Jornada Mundial de la Joventut a Rio de Janeiro sota el lema “Change! Fes la diferència”. Entre joves el veieu a la foto.

Encabat, acompanyarà un grup de 250 educadors i educadores maristes al nord d’Austràlia, amb els Marist Schools Australia, a Cairns, fins a finals de juliol. Després, ja a l’agost, Turú assistirà a la trobada amb un grup important de germans i laics en missió en llocs de frontera a Àsia, a Tailàndia, que coincideix amb el primer capítol del districte.

Tres setmanes a l’Hermitage

“A mitjans agost vaig a França, on tenim la casa de fundació, Notre-Dame de l’Hermitage, per una trobada amb els germans més joves d’Europa”, segueix Turú, que tornarà en aquesta casa tot el mes de setembre, “que podria també ser bo per vacances”, per presidir la trobada de Consell general i els provincials de tot el món i que durarà tres setmanes. Segur que aquestes activitats sortiran reflectides a les xarxes Facebook o Twitter, on Turú, atent a tot el que passa, hi té una presència constant.

“La diferència en relació a altres anys han estat senzillament les circumstàncies, que no han afavorit poder fer el que feia altres anys respecte a les vacances”, diu sabent que cau en una contradicció. “Recordo sovint als provincials i als qui són en llocs de responsabilitat que han de descansar i prendre cura d’ells mateixos... així és que procuro predicar amb l’exemple, però enguany tot ha anat en contra! Espero recuperar a 2014!”.

Foto: Emili Turú amb participants de la trobada de joves dels maristes prèvia a la JMJ.