Vés al contingut
Catalunya Religió

(Obra Social "la Caixa") El programa Art per a la Millora Social de l'Obra Social "la Caixa" ha impulsat un taller de vídeoart i autoretrat en el que hi han participat nou persones sense sostre. Aquesta és la segona edició d’activitats de vídeoart que han impartit Ferran Gassiot, Albert Bataller i Arume Calvo, tres talleristes professionals en la matèria, durant dos mesos a CaixaForum Barcelona, i que ha donat com a resultat una sèrie de vídeos individuals de tres minuts protagonitzats pels mateixos participants. A través de la creació del seu propi projecte audiovisual han expressat amb tota llibertat les seves experiències vitals, creences i emocions tot deixant anar la seva creativitat. A diferència de l’edició anterior, en la que només van participar-hi homes, en aquesta s’hi han integrat tres dones que han pogut aportar un valor afegit tot expressant el seu món intern des de la sensibilitat i la duresa que suposa veure’s en la seva situació, sense sostre, recursos, ni família. En aquest taller els alumnes han estat sis homes i tres dones.

Aquest dijous cinc dels nou participants han estat convidats a presentar els seus curtmetratges a CaixaForum Barcelona juntament amb els responsables del taller, Ferran Gassiot i Albert Bataller, que han exposat que els objectius del projecte de videoart per a persones sense sostre es basen en "afavorir l'ús de l'art i la cultura com a eines de transformació social i personal", i "incidir principalment en col·lectius en risc d'exclusió social, marginalitat o en persones amb discapacitat". L'acte ha conclòs amb les sensacions que han explicat protagonistes de les obres, que han agraït l'existència d'aquest projecte. "Aquest taller m’ha ajudat a conèixer-me més a mi mateix i a descobrir facetes de mi que ignorava”, ha estat l'expressió literal d'un d'ells.

Un treball artístic que fomenta un treball personal

El Taller de Vídeoart i Autoretrat posa en contacte els col·lectius en risc d’exclusió social amb el CaixaForum a través d’una proposta concreta: la realització d’un autoretrat en vídeoart per part de cada participant. La finalitat és potenciar la participació individual, promoure les habilitats comunicatives i artístiques, i alhora participar de la idea de cooperació i interacció entre els membres del grup i amb la societat en general. Durant el procés creatiu, els participants canalitzen els seus conflictes, emocions i sensacions cap al món exterior utilitzant el format del vídeo art i, per tant, aprenen a explorar i a decidir allò que volen mostrar d’ells mateixos. També descobreixen i expressar aspectes desconeguts d’ells mateixos, explorant noves formes de comunicar el què són a través de l’autoretrat.

El vídeoart, així com altres llenguatges artístics dins del Media Art, posa a l’abast d’aquestes persones una nova eina d’expressió i comunicació. A través del visionat d’una selecció de videoartistes del Fons de la Col.lecció d’art “la Caixa”, l’alumne adquireix les referències que li serviran per a poder realitzar la seva obra. D’aquesta manera, també es potencia que les persones que normalment estan al marge de l’art s’hi involucrin i hi participin activament.

L’autoretrat els ha permès explorar la percepció que tenen d’ells mateixos, potenciant la seva autoestima i la seva seguretat interpersonal. Una proposta de desenvolupament personal i social com una forma de projecció cap els altres. Segons els talleristes, els alumnes s’han mostrat molt motivats amb la proposta de fer un obra audiovisual que gira al voltant de la seva persona.

La valoració del projecte és, doncs, molt positiva, tant per la qualitat de les peces realitzades, com per les conclusions que han expressat en les entrevistes personals i debats realitzats a posteriori.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.