Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Arquebisbat de Tarragona) Aquest dimecres a la seu de la Conferència Episcopal Española (CEE) a Madrid, l’arquebisbe Jaume Pujol ha presentat els actes de la cerimònia de beatificació prevista per al 13 d'octubre a Tarragona. Uns 500 màrtirs del segle XX a Espanya seran beatificats en una Eucaristia que tindrà lloc al Complex Educatiu de la ciutat tarragonina i que serà presidida pel cardenal Angelo Amato, Prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, representant del papa Francesc per aquesta Beatificació. 

La Beatificació és una de les accions principals per a l'Any de la Fe. L'Assemblea Plenària va aprovar al novembre de 2012 que aquesta celebració tingués lloc a Tarragona. La Secretaria General de la CEE, a través de l'Oficina per a les Causes dels Sants, està dirigint les tasques d'organització, que ja es realitzen des de fa mesos, en coordinació amb la diòcesi amfitriona.

Els nous beats

Fins al dia d'avui, la Santa Seu ha aprovat el Decret de martiri de 480 màrtirs, pertanyents a 29 Causes. S'espera que en breu es publiquin els decrets d'altres 4 causes, que sumarien algunes desenes de màrtirs més.

Entre els 480 esmentats, hi ha 3 bisbes, 79 sacerdots diocesans, 3 seminaristes, 391 consagrats i 4 laics. Les causes van ser introduïdes a les diòcesis d'Àvila, Barbastre, Barcelona, Bilbao, Cartagena, Ciudad Real, Còrdova, Conca, Jaén, Lleida, Madrid, Menorca, Sigüenza-Guadalajara, Tarragona, Tortosa i València.

La Causa més nombrosa és la de Tarragona, amb 147 màrtirs, entre ells el Bisbe auxiliar, Manuel Borràs, i 66 sacerdots diocesans. Aquesta va ser una de les raons per les quals els bisbes van decidir que la Beatificació se celebrés a Tarragona. A més, la seu tarragonina compta amb una gran història de fe cristiana i martirial, atès que precisament el Bisbe de Tarragona, Fructuós i els seus dos diaques Auguri i Eulogi, es troben entre els primers màrtirs hispans. Els tres van ser martiritzats l'any 259 a l'amfiteatre romà de Tarragona.

Els nous beats vindran a sumar-se així als 1.001 màrtirs del segle XX a Espanya que, fins al moment, han estat beatificats.

Programa d'actes

Des del dia 11 d'octubre, la diòcesi de Tarragona prepararà diversos actes d'acollida als pelegrins i oferirà diverses rutes per recórrer l'itinerari dels primers cristians.

L'acte central serà la Beatificació del diumenge 13, a les 12 hores. A més, el dissabte 12, a les 19 hores, se celebraran unes vespres solemnes a la Catedral, i divendres 11 i dissabte 12 tindran lloc a l'auditori Tarraco Arena Plaça tres representacions de la Passió de Sant Fructuós, a càrrec del grup de l'Associació Cultural de Sant Fructuós.

Televisió Espanyola donarà el senyal institucional de la cerimònia de beatificació, que serà retransmesa en directe per La 2 de TVE, i a través d’Internet. A partir de l’1 de juliol a través www.beatificacion2013.com es podran demanar les invitacions per assistir als actes.