Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Més de deu anys després que es plantegés la seva necessària reforma, la catedral de Tarragona ja pot gaudir del nou orgue. Aquest cap de setmana s’ha fet la benedicció i el concert inaugural a la seu primada i metropolitana.

La benedicció es va celebrar dissabte al matí presidida per l’arquebisbe Jaume Pujol i el mestre Valentí Miserachs, fins fa poc president del Pontifici Institut de Música Sacra a Roma i canonge honorari de Tarragona, va ser el responsable de fer-lo sonar per primera vegada en públic. El diumenge a la tarda, Win Diepenhorst, un dels assessors del projecte de restauració, va ser l’organista del concert inaugural. En els actes hi van assistir els representants de la Generalitat, Diputació i Ajuntament de Tarragona, que han participat en el finançament del nou orgue.

En la benedicció, l’arquebisbe Jaume Pujol, va recordar les paraules de Benet XVI en la inauguració d’un orgue a Ratisbona en el que el va definir com “el rei dels instruments” i va situar la música com part fonamental de la litúrgia. “Davant la immensitat i la bellesa de Déu les paraules queden pobres. I és necessari trobar altres camins. És això el que s’expressa en l’orgue en les celebracions litúrgiques”, va dir l’arquebisbe Pujol.

És per això que l’arquebisbe de Tarragona creu que “avui més que mai necessitem la música; la necessitem els creients, per expressar la fe en Déu, la seva grandesa, la seva profunditat, per expressar la nostra acció de gràcies, per evangelitzar, i per transmetre les veritats més consoladores”. També va remarcar la centralitat que atorga el Vaticà II a l’orgue com instrument litúrgic, com també escrivia aquest cap de setmana en la carta dominical.

L’acte de benedicció té el punt més emotiu en el diàleg que estableix l’orgue amb el celebrant. Les primeres notes van sonar per respondre les cinc invocacions de l’arquebisbe en les que demana que l’orgue sigui un instrument per lloar la misericòrdia de Déu, ajudar elevar la fe, evocar l’acció de l’amor de l’Esperit Sant, o acompanyar la fe. La darrera invocació, es va adaptar al servei que ha de fer l’orgue a la seu tarragonina: “Orgue de la catedral, que ajudes al guiatge de la comunitat diocesana, sota el guiatge de sant Pau, santa Tecla, sant Fructuós i sant Eulogi; proclama amb el teu so la lloança del Déu U i Tri mentre portem al cor la sofrença de la humanitat fatigada en el seu combat per la pau i la justícia i anunciem amb goig la Bona Nova de Crist”. Una invocació que va respondre l’orgue amb la melodia dels goigs a Sant Fructuós -primer bisbe màrtir de Tarragona- adaptada per Miserachs en l’Oratori Pau i Fructuós i interpretada amb la seva energia habitual.

Els actes inaugurals han volgut ser sobris i, com va recordar el degà de la Catedral, Miquel Barbarà, finalitzen un projecte que es va plantejar el 2002. Com que la catedral no podia assumir els costos de la obra, dues famílies van finançar l’estudi inicial del projecte i el llavors arquebisbe Martínez Sistach va decidir que l’arquebisbat el tirés endavant. Barbarà va remarcar també que l’arquebisbe Pujol el va assumir plenament i “n’ha estat el gran impulsor”.

L’orgue actual data del segle XVI, però la caixa musical havia sofert diverses reformes i reparacions i gairebé no restava res de l’instrument original. Per això, es va optar per fer un orgue totalment nou respectant la sonoritat d’un instrument del renaixement. El projecte es va encarregat a un taller holandès i ha estat coordinat per Jordi Vergés, l’organista de la catedral.

El que si que s’ha mantingut és la façana de fusta original, en el seu emplaçament original a la nau central al costat del creuer. És una façana de tubs i fusta de 20 metres d’alçada. Una obra d’estil renaixentista que sorprèn pels detalls de la talla de fusta, fins i tot en punt elevats que són impossibles de veure des dels seients de la nau central.

Amb aquesta doble intervenció de restauració de la façana i de construcció de nova de part musical, s’ha aconseguit donar a l’instrument “coherència i unitat”, com va explicar l’organista Vergés.  

La restauració de Tarragona ha coincidit amb la recent inauguració d’altres orgues a temples emblemàtics de Catalunya com el de Montserrat o el de Poblet. Els actes de benedicció i el concert inaugural es poden veure a la televisió diocesana de Tarragona. 

Watch live streaming video from arqtgn at livestream.com