Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri-CR) En un breu comunicat l’Arquebisbat de Barcelona manifesta la seva disposició a posar “els béns de la Fundació a disposició de les necessitats de l’Hospital, mentre no es redreci la política econòmica i social de la qual tenen cura els poders públics”.

La nota fa així referència al patrimoni històric de l’hospital de Sant Pau i de la Santa Creu que des de la seva fundació el 1401 ha anat acumulant de donacions, herències i llegats. Amb aquesta disposició vol respondre a “els esdeveniments que travessa l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, en aquests moments tan delicats de l’economia del nostre país”. L'arquebisbat considera que és "un deure moral ineludible".

Actualment, la gestió de l’Hospital de Sant Pau està controlada per la Generalitat de Catalunya a través de la Fundació de Gestió Sanitària on l’arquebisbat només hi té un representant al patronat. És la junta que va dimitir fa pocs dies. Així, l’arquebisbat no decideix sobre la gestió econòmica del centre sanitari.

En canvi, la titularitat de l’hospital pertany al patronat que històricament havia gestionat el centre, la Molt Il·lustre Administració (MIA), fundada pel capítol de la Catedral de Barcelona i pel Consell de Cent. El 1990 es va ampliar el patronat amb la participació de la Generalitat. Així, actualment la MIA està formada per dos representants de la Generalitat, dos de l’Ajuntament de Barcelona i dos canonges de la Catedral. Aquest organisme és el que decideix, per unanimitat, sobre el patrimoni històric de l’Hospital de Sant Pau.

Amb el comunicat de l’Arquebisbat, s’expressa la voluntat que aquest patrimoni històric i les rendes que genera es destini a solucionar les problemes de finançament i el deute que acumula la gestió de l’Hospital. Aixi ho havíen plantejat alguns dels sectors implicats en el conflicte laboral i de gestió que viu l'hospital.

És una decisió, però, que s’haurà de prendre conjuntament amb les administracions públiques que també participen a la MIA. Però l'arquebisbat avança la seva posició i intervé per primera vegada en el conflicte amb un comunicat públic. La decisió que es prengui també haurà de respectar les finalitats fundacionals de la MIA i les finalitats de les herències i els llegats que gestiona.