Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) El jesuïta català Agustín Goytisolo viu a la capital de Burkina Faso, a Ouagadougou, on dirigeix el Centre d’Espiritualitat “Paam Yôodo”. Goytisolo s’ocupa també de l’atenció i acompanyament a persones afectades pel VIH-Sida, una pandèmia que, ens recorda, “és molt present a l’Àfrica actual, encara que els mitjans de comunicació hagin deixat de parlar-ne”.

I és que dos terços de les persones afectades pel VIH al món es troben al continent africà. És per això que ja fa més de deu anys que la Companyia de Jesús a l’Àfrica va decidir que aquest era un tema prioritari i va crear la xarxa AJAN (African Jesuits Aids Network), que coordina i dóna suport als diversos projectes de treball en l’àmbit del VIH-Sida al continent. Per Goytisolo, “la xarxa AJAN és un dels rostres de misericòrdia dels que el Papa Francesc ens parla i ens anima a viure i practicar”.

A la capital de Burkina Faso, ens explica, hi ha dues organitzacions de la xarxa AJAN, impulsades pels Jesuïtes per ocupar-se especialment de les persones afectades pel VIH-Sida. L’Associació Solidarité Vie et Santé ja fa uns deu anys que treballa. Un petit grup de laics acull unes cent persones cada setmana i els dóna suport fent un seguiment del seu tractament. L’entitat dóna ajut mèdic, nutricional, suport psicosocial o ajuts als infants que han quedat orfes per causa de la malaltia.

D’altra banda, l’Associació Bénévoles de l’Espérance vetlla per les persones més desprotegides, aquells afectats pel VIH que es troben en una situació de major precarietat. Molts d’ells, per raons diverses, no prenen el tractament d’antiretrovirals d’una forma regular i, per tal de garantir que ho facin, necessiten d’un acompanyament psicològic, social o d’ajudes per a l’alimentació, entre d’altres. En aquests moments hi ha en projecte un centre d’acollida i seguiment per a aquestes persones, per tal de millorar la seva salut i el seu futur.