Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Càritas Barcelona) Des de Càritas Diocesana de Barcelona es torna a constatar que les persones que atenen cada vegada necessiten més ajuda i per més temps. Se’ls han esgotat els recursos (en el 28% de les llars no hi ha cap ingrés econòmic) i no troben feina (el 70% de les persones, a l’atur).

El 2012, les Càritas parroquials i arxiprestals i la Diocesana de Barcelona van ajudar més de 260.000 persones. D’aquestes, 59.853 les han atès a Càritas Diocesana de Barcelona (CDB) i la majoria (un 82%, segons xifres d’enguany) ja havien recorregut a l'entitat anteriorment. El nombre de persones ateses els cinc primers mesos d’enguany ha crescut un 9% amb relació al mateix període de l’any passat.

Per a moltes famílies (un 54%) la situació de pobresa és encara més greu perquè tenen fills i filles. També es comprova que la pobresa és cada vegada més propera: un 48% dels atesos són nascuts a l’Estat espanyol. Per ajudar les persones, el 2012, s'han destinat prop de 23 milions d’euros i s'han prestat 78.638 serveis.

Aquestes dades, presentades en roda de premsa aquest dijous, reflecteixen l’acció social de CDB del 2012 i del gener al maig de 2013. Fruit de les realitats socials que retraten, s'ha plantejat com a prioritat actuar en l’àmbit de l’habitatge, la infància, l’alimentació i l’ocupabilitat. En els pròxims quatre anys, no obstant això, es posarà l’accent en aquesta darrera àrea ja que les persones no tenen perspectives laborals i es veuen abocades a situacions de pobresa i de molt desgast emocional.

En aquest sentit, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha recordat la importància d’assolir un “consens sobre l’ocupació de totes les forces polítiques, econòmiques i socials”. Jordi Roglá, director de Càritas Diocesana de Barcelona, ha reiterat que “cal una economia al servei de les persones, i no al revés”. I ha afegit: “A l’igual que les entitats han estat rescatades, les persones també mereixen una segona oportunitat; un mini Frob podria ser una de les solucions”.

Ocupació

Càritas ha acompanyat més de 8.000 persones en els seus processos d’inserció laboral a través de 359 accions que es concreten en: formació ocupacional, pràctiques formatives, orientació laboral i tècniques de cerca de feina. Quant a l’ocupació, s'ha posat en funcionament noves inciatives com ara: formació dual (combina l’aprenentatge d’un ofici i la seva pràctica en l’entorn natural), principalment en l’àmbit de la cura de persones dependents i en la restauració; la contractació dual, és a dir, contractes laborals que contemplen formació per a les persones i l’obtenció d’un certificat de professionalitat, i les aules obertes, on es treballa l’alfabetització digital i tècniques de cerca de feina amb un tutor que els acompanya.

Habitatge

Des del 2007, s'han multiplicat per quatre les ajudes econòmiques per ajudar les famílies a pagar l’habitatge passant dels 0,5 milions als 2 milions d’euros. D’altra banda, Càritas disposa de 290 pisos compartits, de lloguer social o centres residencials amb una capacitat de 1.346 places. A més, el 2012 es van ajudar 1.732 persones a pagar-se una habitació en una pensió o en un pis. En total, aquest 2013 estimen que podran oferir 612.000 nits d’atenció. Així s'ha evitat que 315 famílies siguin desnonades gràcies al Servei de Mediació en Habitatge, obert al setembre de 2011.

Infància

El 2012 s'ha arribat a més de 20.000 menors de 16 anys (aquests representen el 36% de les persones que atenen Càritas). El 73% de les famílies en risc de ser desnonades tenen fills i filles. Perquè l’infant superi la pobresa cal ajudar la família i actuar al seu entorn. D’aquí la importància dels 59 centres d’acollida, espais de reforç educatiu per a infants i adolescents i per a mares i fills. El passat setembre, a més, es va engegar el projecte Paidós, en el qual ja participen 43 famílies de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.

Alimentació

El 2012, 158.000 persones van rebre aliments a través del punt de distribució de Càritas Diocesana de Barcelona i dels de les parròquies i arxiprestats de la diòcesi. Cada dia 131 persones sense llar tenen garantida l’alimentació en els 6 centres diurns de CDB. A més, també s'ofereixen àpats per altres 124 persones en 7 centres residencials. D’altra banda, tenint en compte que actualment a Barcelona no hi ha espais suficients on s’ofereixin àpats calents a la nit, s'ha obert un torn de sopars amb capacitat per a 100 persones en un menjador social ja existent. A més, 40 persones ateses per CDB podran dinar al menjador de Can Pedró, a Sants, i unes altres 30 tindran un àpat garantit gràcies als menús socials preparats per la botiga que la Fundació Futur ha obert al carrer Tallers de Barcelona.