Vés al contingut
Catalunya Religió

(Escolapis) La Fundació Cultural Joan Profitós, sota el patronatge de l'Escola Pia de Catalunya, convoca, des de fa 24 anys, un premi d'assaig pedagògic escrit en català, amb la finalitat d'estimular la reflexió sobre aquelles accions pedagògiques que malden per desenvolupar íntegrament la persona. El jurat està integrat per experts de reconegut prestigi del món de la pedagogia i la universitat. El termini de presentació dels treballs clou el dia 31 d'octubre i el lliurament del guardó es fa en la Festa de les Lletres Catalanes de la Nit de Santa Llúcia.

Les obres que aspirin a la XXIV edició del Premi hauran de contenir una reflexió pedagògica o una anàlisi sobre l'acció educativa, fets des de la consideració global o a partir d'un aspecte concret o des d'una experiència. Hauran d'estar escrites en català, tenir una extensió mínima de 100 fulls DIN-A4 i els originals s'hauran d'entregar a la Fundació Joan Profitós (Ronda Sant Pau, 80 2on, Barcelona). El termini de presentació clourà el dia 31 d'octubre, a les 17 hores.

L'adjudicació del Premi, de 2.500 euros de dotació, serà feta per un jurat, integrat en aquesta edició pels pedagogs Joan Mallart, Montserrat Riera i Marian Baqués i pels catedràtic de Ciències de l'Educació Josep Gallifa (Blanquerna-URL) i Conrad Vilanou (UB). La Fundació Joan Profitós es reserva també el dret de publicar l'obra premiada, posteriorment al lliurament del guardó en la Festa de les Lletres Catalanes de la Nit de Santa Llúcia.

Al llarg de la seva existència, han estat seleccionats treballs tan diversos com les interaccions amb l'art a l'educació infantil, l'ensenyament d'història, l'orientació de futur dels adolescents, el despertar del ser harmònic, el breu viatge al món de la matemàtica, la pedagogia com a lectura ètica, intel·ligència, cervell, perspectiva de futur i programes de desenvolupament intel·lectual en l'educació primària, la reforma educativa dels noranta o la pedagogia del sofriment, entre d'altres.

Entre els guanyadors de les últimes edicions, destaquen professionals de l'àmbit educatiu a diferents nivells com Maite Pujol (mestre d'educació infantil), Josep Otón (doctor en Història a la UB), Andreu Clapés (director de diferents centres escolars), Concepció Trallero i Flix (professor de la UB i musicoterapeuta), Joan Riart (professor de Psicologia a Blanquerna), Mayka Lahoz (professora a la UAB) o el filòsof Francesc Torralba.

La Fundació Joan Profitós


La Fundació Joan Profitós neix amb la intenció de potenciar la qualitat de l'ensenyament. Entre d'altres iniciatives, col·labora amb Òmnium Cultural, oferint aquest premi d'assaig pedagògic amb l'objectiu de reconèixer una reflexió de contingut pedagògic que, nascuda de l'experiència, permeti aprofundir la tasca de l'educador.

Joan Profitós (1892-1954) va ser un parvulista i pedagog autor de diversos llibres de lectura i de narracions per a infants, promotor de la llengua i de la cultura catalanes. Com a escolapi, va ser creador de la Biblioteca Pedagògica dels escolapis de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.