Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals/CR) Més de 2.000 presos van ser atesos durant 2012 pel Ministeri Evangèlic de Presons, un programa coordinat pel Consell Evangèlic de Catalunya format per més de 200 voluntaris, entre ells 125 agents pastorals, organtizats en equips.

En aquests moments, s'ofereixen cultes setmanals a totes les presons de Catalunya, exceptuant ara mateix la de Girona, tot i que encara no han pogut desenvolupar la seva tasca al Centre d'Internament d'Extrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. Sí que estan presents al recinte hospitalari per a presos situat a Terrassa.

Com explica a Catalunya Religió des del Consell Evangèlic la coordinadora del programa, Esther Bonet, no només s'organitzen cultes o estudis bíblics. "També hi ha activitats esportives, musicals o jardineria", explica.

El protestantisme català té una gran diversitat: múltiples denominacions, creients de procedències diverses, i això també es reflecteix en el treball del ministeri, i aquesta "grandíssima varietat" també té el seu reflex en el voluntariat que acudeix a les presons.

Un culte a la presó

Els cultes a la presó els oficia un agent pastoral, que s'ha preparat per poder impartir un ministeri a les presons: "Hi ha temps per a la pregària, per a la lloança, la lectura de la Paraula de Déu, la reflexió, la meditació". 

"Si algú sap tocar la guitarra, doncs llavors la lloança té un especial caliu, sinó es canta sense cap instrument d'acompanyament", afegeix.

Malgrat les diferències entre oficiar un culte en una església i en la sala d'una presó, Bonet posa de manifest l'esforç que fan els voluntaris perquè "l'essència dels cultes estigui present, un espai que pels evangèlics és de celebració i de trobada i germanor amb altres creients".

S'ofereixen Bíblies als presos i es procuren fer tasques d'acompanyament espiritual i personal per als interns i les seves famílies. 

La diversitat que caracteritza el protestantisme també es fa palesa en els presos: n'hi ha que ja coneixien la paraula de Déu, i altres que és durant el seu període a la presó quan tenen el seu primer contacte.