Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals/CR) La Unió Bíblica, entitat protestant interdenominacional d’àmbit estatal amb seu a Catalunya, celebra aquesta primavera els seu 60 aniversari, dedicada al servei de la difusió de la Paraula de Déu, l’edició de devocionals i literatura bíblia, i també en l’elaboració de materials per a les Escoles Dominicals, com s'anomenen les classes d’escola bíblica que reben els infants en les esglésies evangèliques.

Com explica en declaracions a Catalunya Religió Pere Puigvert, que fou secretari general de la Unió Bíblica durant gairebé 30 anys, una de les seves apostes és precisament, com fer els ensenyaments bíblics més accessibles pels més menuts.

Una de les seves apostes més innovadores és l’anomenat ‘Godly Play’, que és una nova manera de concebre les classes d’Escola Dominical, seguint les pautes del mètode Montesori.

L’instructor i els infants seuen en rotllana, i tota la sala en la que estan esdevé un lloc per a l’aprenentatge. “Els nens seuen al voltant d’un tapís, i amb unes figures fetes amb materials nobles, com fusta, s’explica una paràbola de Jesús o un episodi de la Bíblia”.

“Es fa de manera interactiva: l’instructor fa preguntes, i tots junts van explicant la història”, afegeix Puigvert, que explica que aquest mètode també s’ha utilitzat a hospitals i en llars de gent gran, per tal de fer accessible la Paraula de Déu quan hom sofreix determinades malalties neurodegeneratives.

A la tercera va la vençuda

La Unió Bíblica va néixer l’any 1867 a Regne Unit, dirigida en un principi a l’elaboració de materials per a les Escoles Dominicals.

Al 1890 es va fer un primer intent de fer-la arribar a Espanya, amb missions a Mardid i Sant Sebastià, aprofitant obres d’infraestructures ferroviàries on va venir mà d’obra anglesa, però no va arrelar.

Al 1935 es va enviar un missioner anglès per distribuir “llibrets, breus comentaris i devocionals, però fou expulsat a l’inici de la Guerra Civil”.

A l’Espanya republicana les esglésies evangèliques van romandre obertes, però al bàndol nacional, no. Una vegada guanyada la guerra, foren clausurades per ordre governativa totes les esglésies i col·legis protestants --exceptuant a Madrid i algunes excepcions, com algunes comunitats per estrangers- i van tornar a obrir les portes l’any 1945, després de la victòria aliada a la Segona Guerra Mundial.

Al 1953, es va constituir la Unió Bíblica a Espanya, amb seu a Catalunya i amb un fort component interdenominacional. Inicialment, es dedicava a l’edició de literatura bíblica i devocionals, que són llibres amb fragments de la Bíblica i reflexions.

L’any 1985 comença a treballar materials per infants, i avui, ha aconseguit que a Catalunya, hi hagi sales de ‘Godly play’ a vàries comunitats, com Sant Feliu de Llobregat i Salou.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.