Vés al contingut
Catalunya Religió

(Sergi Gallego/Fundació Escola Cristiana de Catalunya) “Alguns intel·lectuals anglosaxons, com Hitchens o Perry, han volgut desacreditar tota la religió només a partir de certs comportaments religiosos, i s’han quedat en la superfície sense voler anar a la qüestió de fons”. Aquesta és la idea central de la conferència "Com i per què parlar de Déu en els nous ateismes?", que ha pronunciat aquest dissabte el bisbe de Ciudad Rodrigo, Raúl Berzosa, en la inauguració de la setena Jornada de Mestres i Professors de Religió de les diòcesis amb seu a Catalunya.

Enguany s’ha celebrat a Tortosa i ha comptat amb prop de 600 participants, que ha batut el rècord d’assistència d'altres anys. A la trobada hi ha assisit la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; el Secretari General de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), Enric Puig; el director general d’Afers Religiosos, Xavier Puidollers; o l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel.

“Hi ha un ateisme que pren la part pel tot: que considera que Déu és dolent perquè existeixen fanàtics religiosos creacionistes; que la religió és perniciosa perquè hi ha grups ultraortodoxos violents”, però aquest ateisme no entra a “valorar els aspectes positius, d’amor i de servei, que conté l’Evangeli”, ha afirmat Berzosa. D’altra banda, ha afegit que religió i ciència no s’exclouen, sinó que es complementen, i ha recordat unes paraules d’Albert Einstein segons les quals “la ciència sense religió està coixa i la religió sense ciència, cega”.

Enric Puig, secretari general de la FECC, s’ha referit en el seu discurs al papa Francesc, i especialment en una xerrada que aquest va pronunciar quan encara era arquebisbe de Buenos Aires: “L’Església està cridada a sortir d’ella mateixa i a anar cap a les perifèries, no només les geogràfiques, sinó també les existencials [...] perquè, quan l’Església no surt d’ella mateixa per evangelitzar, esdevé autoreferencial i, llavors, emmalalteix”. El pare Puig ha afegit: “La classe de Religió a les escoles ha d’ajudar els nostres alumnes a obrir-se al coneixement propi i del món que els envolta; ha de facilitar-los la convivència entre ells i amb les persones amb qui comparteixen la vida des de l’acolliment, el diàleg, la compassió i la caritat”. Puig ha conclòs que la classe de religió ha d’ajudar els alumnes “a bastir una quotidianitat que acompanyi l’aproximació personal per conèixer, estimar i seguir més a Jesús”.

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha fet esment en el seu discurs del llibre entrevista al nou papa titulat El Jesuita, que van publicar l’any 2010 els periodistes Sergio Rubin i Francesca Ambrogetti, i en el qual el cardenal Bergoglio aborda a bastament el tema de l’educació. “L’educació ha de consistir en grans certeses existencials, com per exemple fer el bé i evitar el mal, que és una de les certeses morals més elementals. També hi ha certeses culturals i convivencials, però cal anar a les existencials i, a partir d’aquí, endavant”.

La setena Jornada de Mestres i Professors de Religió Catòlica ha comptat amb prop d’una vintena de tallers i amb la celebració d’una Eucaristia que, presidida per Josep Lluís Arín, administrador diocesà de Tortosa, ha finalitzat la trobada. Organitzada per la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) i el Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC), la jornada es una trobada anual dels docents de religió de Catalunya de l'escola pública i concertada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.