Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(INSAF) L’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós organitza el Congrés de Tarragona “Els últims anys de la vida de Pau”. Tindrà lloc al Seminari de Tarragona els dies 25 al 29 de juny de 2013. Prop d’una trentena de professors de diferents universitats i facultats de teologia d’Alemania, Bèlgica, França, Itàlia, Estats Units etc. participaran en aquest Congrés. La Facultat de Teologia de Catalunya i especialment el seu Degà-President, Armand Puig i Tàrrech, ha promogut aquest congrés juntament amb John Barclay (Durham) i Jörg Frey (Zuric) els quals formen la comissió científica.
 
L’Arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol inaugurarà el Congrés el dia 25 de juny amb la presència de Joana Ortega, Vice-Presidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya. El Congrés es durà a terme en les noves instal·lacions del Seminari de Tarragona, edifici totalment renovat i modernitzat durant aquests darrers anys sota l’impuls de l’Arquebisbe Jaume Pujol. Aquest serà el segon gran congrés que acull l’edifici del Seminari i es preveu una participació d’uns 300 congressistes.
 
El tema que tractarà aquest Congrés té importància mundial en els estudis exegètics. Es tracta d’investigar els darrers anys de la vida de Pau de Tars, aquell jueu que perseguia els cristians però que, després, convertit al cristianisme, esdevingué el missioner que va estendre el cristianisme per tot l’Orient. Al final de la seva vida havia expressat la seva inquietud d’evangelitzar també les terres d’Occident: Hispània. Aquest Congrés desitja aprofundir si el desig de Pau fou una realitat o no. Aquest Congrés és continuació del que es va celebrar l’any2008 a Tarragona sobre “Pau i Fructuós. El  cristianisme antic a Tàrraco (segles I-VIII)”, amb gran èxit. Ara es tracta de cenyir-se a la figura de Pau i d’estudiar a fons els últims anys de la seva vida, posant damunt la taula la hipòtesi de Tarragona com a ciutat on l’apòstol Pau hauria estat durant un cert temps de la seva vida. 
 
El cert és que al final del Llibre dels Fets dels Apòstols se’ns diu que Pau estava pendent d’un judici a Roma ja que els jueus el van acusar de provocar uns aldarulls en el temple de Jerusalem. Després tenim algunes notícies que afirmen que el seu desig d’anar a predicar l’Evangeli a Occident es va complir abans de la seva mort martirial. Molts interrogants tenim encara sobre aquests darrers anys de la vida de Pau: hi va haver un judici romà contra Pau? Quina va ser la sentència? Fou castigat amb un exili? La primera Carta a Climent diu clarament que fou exiliat, però no dona masses detalls. Aquest escrit del s. I diu que Pau va arribar fins al límit d’Occident. Tots els experts estan d’acord que en aquella època el límit de l’Occident era Hispània. Va arribar a Hispània exiliat? Quina relació pot tenir l’Església més antiga de Hispània: Tàrraco, amb aquest possible exili o possible estada de Pau a Hispània?
 
Per poder indagar en totes aquestes qüestions el Congrés acull historiadors especialitzats en l’imperi romà, el dret i les penes legals romanes, especialistes en literatura cristiana antiga del s. I, arqueologia i evidentment exegetes del màxim prestigi mundial etc... És un Congrés científic que tracta d’una qüestió difícil des del punt de vista històric, però de gran rellevància, ja que la figura de Pau, el final de la seva vida i el seu martiri interessen van més enllà dels límits del cristianisme.   
 
Per saber-ne més, aquí.