Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Europa Press) Més de 300.000 musulmans iniciaran aquest dimecres o dijous - depèn de la lluna - el mes del Ramadà a Catalunya, una festa que comporta per a tots els fidels l'abstinència total de menjar, beguda i de relacions sexuals des del alba fins que el sol es posa.

No obstant això, hi ha algunes excepcions, tal com assenyala el coordinador del Consell Islàmic i Cultural de Catalunya, Jamal El Attouaki, que necessita que estan exempts del dejuni els menors d'edat, ancians, malalts, dones embarassades o amb la menstruació i viatgers.

La festa religiosa pot suposar un problema laboral ja que dejunar en ple agost, hi ha unes temperatures força elevades, que  poden comportar més d'un mareig o baixada de tensió. Aquests efectes són especialment perillosos en empleats que realitzen esforços físics durant la seva jornada laboral, com ara treballadors de la construcció i temporers. Per això, aquesta festa permet esmorzar a aquells que exerceixen treballs molt durs i que no tenen la possibilitat de trobar un altre treball més lleuger. No obstant això, Jamal El Attouaki ha insistit que aquests treballadors han de negociar els horaris amb les empreses, i que han de deixar de treballar si es veuen incapaços d'això. "La prioritat és el dejuni", ha subratllat, encara que s'ha mostrat convençut que és possible acordar, per exemple, jornades intensives.

La comunitat musulmana demana a les empreses, flexibilitat horària, i als treballadors musulmans, que reivindiquen els seus drets perquè "les lleis que protegeixen la llibertat religiosa també contemplen el mes de dejuni i les pauses per pregar".

El Ramadà, que dura uns 29 dies, és una festa molt important en el calendari musulmà-el novè mes lunar-atès que és un període "per centrar-se en l'espiritualitat, reforçar la paciència i renovar la fe", a través de pregàries especials a la nit - quan es trenca el dejuni - i d'una lectura més intensiva de l'Alcorà.

Segons ha explicat, en els pròxims anys el Ramadà tindrà lloc en els mesos més calorosos de l'any, ja que començarà al voltant de l'1 d'agost a 2011, el 18 de juliol el 2012 i el 3 de juliol a 2013.

Punts en comú amb els cristians

El Ramadà té molts punts en comú amb la Quaresma cristiana, sobretot pel que fa a la pràctica del dejú durant un període llarg i per la pràctica de l'oració, però també amb la Pasqua o el Nadal, ja que, a diferència del que pugui semblar, el temps de Ramadà és un temps alegre perquè s'hi commemora que s’ha revel·lat el missatge de Déu.