Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals - CR) El cristianisme és plural, també en la celebració d'una de les seves festivitats més importants, la Pasqua. En les esglésies protestants i evangèliques, no hi ha lloc ni per processons ni iconografia religiosa, sinó per la reflexió, la oració, la lloança, la predicació i la lectura de l’Evangeli. D’altra banda, el calendari julià, vigent en moltes esglésies orientals, fixa enguany la Pasqua pel proper 5 de maig.

"Las Pasqua és el fonament de la nostra fe: la passió, la mort i la resurrecció de Crist. L'entrada triomfal de Crist el diumenge de Rams, quan és entregat, clavat a la creu i ressuscita el diumenge", explica en declaracions a CatalunyaReligió Felip Carmona, pastor protestant i delegat d’ecumenisme de l’Església Evangèlica de Catalunya.

"En el camp protestant, és una celebració de recolliment, però més intensa, se celebra en la intimitat. En la riquesa espiritual que tenen els cultes de la Reforma, hi ha el sentiment de glorificar el nom de Déu, cercar la relació amb Crist i sobretot amb l'ajuda de l'Esperit Sant", conclou.

Segons Carmona, aquests dies no s'han de viure únicament com unes "vacances més". Així, doncs, és necessari que el creient reflexioni, i recordi que per culpa de l'ésser humà és que tenen lloc els esdeveniments que van portar lloc a la detenció i mort de Jesús.

Les esglésies sorgides després de la Reforma protestant es caracteritzen per la seva diversitat i per això, cada denominació evangèlica celebra la Pasqua amb el seu particular segell. Fins i tot, hi ha grups nascuts després de la Reforma que marquen distàncies respecte a la Pasqua, perquè consideren que és d'origen pagà.

D'altra banda, en el cristianisme oriental, hi ha esglésies que es segueixen guiant pel calendari julià, que era el que havia estat en vigor també al cristianisme occidental fins al 1582, quan es va adoptar el calendari gregorià. En les esglésies que es guien pel calendari julià, Pasqua se celebra entre el 4 d’abril i el 8 de maig, i enguany ho farà al 5 de maig. Al 2014 caurà al 20 d’abril, i al 2015, al 12 d’abril.

Hi ha anys on la celebració de la Pasqua, al cristianisme oriental i occidental, coincideix. En els darrers anys, això ha passat el 2001, 2004 2007, 2010 i 2011.